Tsunami provocat de hidrocentrala de pe Strei,Adevarul de Seară Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două vieţi au fost puse în pericol din cauza Sistemului Energetic Naţional. Doi tineri din Deva au simţit pe pielea lor ce înseamnă să vină peste ei un val care creşte cu 50 de metri cubi de apă pe secundă.

Unul dintre cele mai periculoase locuri de scăldat din judeţul Hunedoara este râul Strei. Deşi este vorba despre un firicel de apă a cărui adâncime, vara, nu trece de genunchi, ameninţarea cu moartea pe Râul Strei vine de la Sistemul Energetic Naţional. Ca parte a complexului hidroenergetic Râu-Mare Retezat, pe Strei se formează adevărate „tsunami-uri”ori de câte ori hidrocentrala de la Subcetate porneşte o turbină.


Debitul de apă eliberat brusc pentru producerea curentului electric este uriaş. Surse din cadrul sistemului hidroenergetic de pe Râu-Mare Retezat spun că pornirea unui agregat înseamnă 50 de metri cubi de apă pe secundă aruncaţi pe Strei în jos. Curentul şuvoiului este atât de puternic încât poate duce la vale chiar şi un camion.


„Acţionarea turbinelor de pe Râul Strei nu se face după un grafic dinainte stabilit, ci spontan, la comanda dispeceratului energetic naţional pentru echilibrarea cantităţii de curent electric pompat în sistemul energetic naţional. Din păcate, nu există un mijloc eficient de alarmare privitor la aceste viituri, singura soluţie fiind ca oamenii să fie foarte prevăzători”, spune aceeaşi sursă.


Fericiţi că au scăpat


Cât de periculoase sunt pe Strei aceste viituri provocate de sistemul hidroenergetic au simţit-o recent Adrian şi Emanuela Tămaş din Deva. Ei au fost surprinşi de val pe când se aflau în mijlocul albiei râului. „În câteva secunde, apa a crescut de la genunchi la piept. Curentul ne-a luat maşina la vale. Nu puteai sta în picioare. Ne-am suit pe o platformă la zece metri de mal şi am început să strigăm după ajutor. Am crezut în prima fază că o să murim înecaţi. Mă simt ca şi cum am fost ameninţat cu moartea”, spune Adrian. Cei doi tineri au fost salvaţi de o barcă a pompierilor de la ISU Hunedoara.


Apa a crescut de la genunchi la piept. Curentul ne-a luat maşina la vale. Nu puteai sta în picioare.
Adrian Tămaş, hunedorean