"Trufele" mezelarilor hunedoreni: jumărele cu lapte şi cârnaţul cu moare de varză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mezelarii din Ţinutul Pădurenilor fac din bunătăţi delicatese gastronomice

Pentru hunedoreni Crăciunul gastronomic este sinomim cu preparatele din carne de porc. În pădurenime există însă reţete speciale de mezeluri care transformă bunătăţile în delicatese gastronomice.

De pe masa de Crăciun a hunedoreanului nu lipsesc,  în diferite asortări,  friptura de porc, sarmalele, cârnaţii, caltaboşii, toba, piftia de porc şi murăturile, totul „umectat” cu ţuica fiartă cu boabe de piper şi vinul roşu. Ceremonialul pregătirii mesei de Crăciun, tradiţional,  începe încă din ziua de Ignat care este dedicată  preparării cărnii şi conservării ei. În anumite regiuni proprietarii porcului au obiceiul de a alerga animalul prin grădină „ca să scoată frica din el”. Se spune că porcul, în noaptea din ajunul Ignatului, îşi visează cuţitul apoi amuţeşte ore în şir ca şi cum ar simţi că i se apropie sfârşitul. Aceasta este perioada denumită de gospodari “tăcerea porcului”. După ritualul uciderii animalului, femeile şi bărbaţii încep tranşarea şi pregătirea slăninii, a caltaboşilor şi sângeretelui.  Gospodinele pun deoparte carnea pentru sarmale, cea pentru friptură şi osânza pentru prăjituri.

„Trufele” mezelarilor

În Ţinutul Pădurenilor pregătirea porcului se face după un tabiet vechi de sute de ani. Singurele noutăţi sunt butelia de gaz şi maşina de măcinat carne. Mezelarul Valentin Crişan deţine secretul unor preparate de porc speciale. Cum sună cârnaţi în moare de varză?  După ce se afumă, mezelul este pus la fiert în „moare” de varză”. Rezultatul e o bucurie totală pentru papilele gustative ale mesenilor. La fel ca jumările „stinse” în lapte.  „Când jumările sunt aproape prăjite se toarnă peste ele jumătate de litru de lapte. Atunci ele prind un gust şi o culoare pe care nu o găsiţi la nici un magazin de la oraş”, spune mezelarul.

Mai multe pentru tine:
Pe ce sumă uriașă a apărut goală Andreea Antonescu în revista cu „iepurași”: „Puteai cumpăra cinci garsoniere”. De ce Andreea Bălan a refuzat cei 20.000 de dolari?
Transformarea soției lui Lucian Viziru, după ce a fost criticată că arată ca o femeie de 60 de ani. Apariția îndrăzneață a Emei l-a eclipsat pe actor
Cât rău face Rusia României și cât ne facem singuri din cauza propriilor vulnerabilități. Dezvăluirea incomodă a unui expert în securitate
Filmul spectaculos care a cucerit topul Netflix la început de toamnă. Are o poveste diferită și te ține lipit de televizor
Autorul cărții „Codul lui Da Vinci”, logodit cu una dintre cele patru amante ale lui! E cu 27 de ani mai tânără decât el!
Prințesa Kate i-a arătat Melaniei Trump cum te îmbraci informal, dar șic! Prințesa de Wales dă ora exactă în modă în Marea Britanie
Descinderi DIICOT la Motru: tânăr de 30 de ani, prins cu saci de cannabis și plantație în serele părinților din Samarinești
Cine este mama lui Toto Dumitrescu? Fosta soție a lui Ilie Dumitrescu a fost poreclită „Monica Bellucci de România”. FOTO
Mineriada din septembrie 1991: lovitura de stat care a blocat reformarea României
Insula din Grecia care ascunde un pericol uriaș. Mai mulți români trag un semnal de alarmă: „Nu știu prin ce minune am reușit să mă ridic”
Ucraina dezvoltă noi scuturi împotriva dronelor Shahed. Planul Kievului pentru a combate eficient roiurile de drone