Proteste în curtea Complexului Energetic Hunedoara. Mineri au întrerupt lucrul, nemulţumiţi de pierderea unor drepturi
0Aproape 100 de oameni s-au strâns din această dimineaţă în curtea Complexului Energetic Hunedoara, pentru a-şi manifesta nemulţumirile faţă de anunţul administratorului judiciar al CEH, de a denunţa Contractul Colectiv de Muncă.
Angajaţii Exploatării Miniere Lupeni au refuzat astăzi intrarea în şut, în schimbul II, şi s-au deplasat la sediul Complexului Energetic Hunedoara, din Petroşani, pentru a protesta faţă de decizia administratorului judiciar al CEH de a denunţa Cntractul Colectiv de Muncă.
Circa 100 de oameni participă la protest, iar liderii de sindicat susţin că li se vor alătura şi mineri de la alte companii. Angajaţii din sectorul minier sunt nemulţumiţi că prin denunţarea contractului colectiv de muncă vor rămâne fără unele dintre drepturi.
”Cele mai importante sunt ajutoarele sociale, ajutoarele de deces, pentru situaţii grave de îmbolnăvire ale salariaţilor care le puteau primi, doar pentru că aveau contract colectiv de muncă. E vorba şi de adaosurile salariale pentru sărbători, pentru ziua meseriei (n.r ziua minerului şi energeticienului), de ajutorul pentru energia electrică şi termică, tichetele, masa caldă, transportul la şi de la locul de muncă, toate sunt drepturi pierdute”, a declarat Petre Nica, lider de sindicat.
Contractul colectiv de muncă al salariaţilor din cadrul Complexului Energetic Hunedoara a fost denunţat de administratorul judiciar al companiei aflete în insolvenţă. Peste 6.000 de oameni sunt afectaţi deaceastă decizie. ”Urmare acestui fapt, relaţia angajat - angajator va fi reglementată în conformitate cu prevederile contractelor individuale de muncă, beneficiile şi sporurile stipulate expres (valoric şi procentual) în cadrul acestora nefiind afectate”, a informat reprezentantul Complexului Energetic Hunedoara.
Măsura denunţării Contractului Colectiv de Muncă se impune având în vedere intenţia de reorganizare a societăţii manifestată de către administratorul judiciar, Casa de Insolvenţă GMC, şi din cauza faptului că măsurile aplicate până în prezent nu sunt suficiente pentru realizarea unei economii la un nivel care să permită, în continuare, susţinerea activităţii, a completat administratorul judiciar al CEH, companie intrată în insolvenţă în luna ianuarie. Complexul Energetic Hunedoara va demara negocierea unui nou contract de muncă, în cel mai scurt timp, anunţă administratorul judiciar.
Complexul Energetic Hunedoara a solicitat anul trecut intrarea în insolvenţă, din cauza datoriilor de peste 1,2 miliarde de lei, înregistrate către furnizori şi către statul român. În prezent, peste 6.000 de oameni lucrează în cadrul CEH, la termocentralele Mintia şi Paroşeni şi în exploatările miniere Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan.
Vă recomandăm şi:
Ceferiştii au protestat în faţa Prefecturii Hunedoara, necăjiţi de soarta companiei
Angajaţii Căilor Ferate Române şi pensionarii ceferişti au participat marţi la o acţiune de protest, pentru a atrage atenţia asupra situaţiei nefavorabile în care se află. Participarea a fost redusă, mai puţin de 30 de persoane fiind prezente în faţa Prefecturii Hunedoara.
Evenimentele care au culminat, pe 23 ianuarie 1999, cu Pacea de la Cozia au rămas în istorie ca apogeul puterii minerilor din Valea Jiului. De acolo nu se mai putea merge decât în jos. Şi s-a ajuns atât de jos, încât localităţile prospere de acum 25 de ani au devenit ruine, iar titanii acelor vremuri scormonesc în munţii de bolovani în căutare de cărbune ca să aibă ce mânca.
Spre sfârşitul anului 1977, Valea Jiului devenise o zonă militarizată, cu o populaţie tulburată de ameninţările autorităţilor, scriau jurnaliştii de la The New York Times. Totul se petrecea după ce în primele zile ale lunii august, peste 35.000 de oameni au protestat în Lupeni, faţă de condiţiile rele de muncă şi de lipsa alimentelor. Ceauşescu însuşi a ajuns în Valea Jiului pentru a-i calma, însă dictatorul nu şi-a respectat promisiunile.
Se împlinesc şapte ani de la una dintre cele mai mari tragedii petrecute în ultimele decenii în minele din Valea Jiului. În 15 noiembrie 2008, două explozii succesive într-un abataj al Petrilei au curmat viaţa a 13 oameni, mineri şi salvatori. Astăzi, minerii şi-au comemorat foştii colegi.
Ultimul vagonet de cărbune adus la suprafaţă din adâncurile Minei Petrila, cea mai veche exploatare minieră din Valea Jiului, a fost înâmpinat cu lacrimi de mineri. Evenimentul a marcat, simbolic, închiderea exploatării de huilă care a funcţionat neîntrerupt timp de 156 de ani.