Drumul Crucii, procesiunea din Straja la care participă sute de oameni, are loc în Vinerea Mare VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumul Crucii în 2019. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

În Vinerea Mare va avea loc procesiunea „Drumul Crucii” din masivul Straja, pe traseul de 10 kilometri din Lupeni până la Schitul Straja.

Vineri, 30 aprilie, va avea loc procesiunea „Drumul Crucii” din masivul Straja, pe traseul de 10 kilometri din Lupeni până la Schitul Straja.

VIDEO „Drumul Crucii” din Straja: sute de oameni au participat la cea mai lungă procesiune din Vinerea Mare

„Perla Văii Jiului” în imagini de poveste realizate cu ajutorul dronei. Înălţimile Staţiunii Straja FOTO

Unde a dispărut Baloo, vedeta staţiunii Straja. Ursul veteran nu a mai fost văzut de la începutul anului

Sute de oameni sunt aşteptaţi la pelerinajul din Vinerea Mare, care va porni de la Biserica Sf. Nicolae din centrul municipiului Lupeni, în jurul orei 11:30, spre Straja.

Procesiunea, a cărei tradiţie a început în anul 2000, comemorează patimile lui Iisus Hristos de pe Dealul Golgotei şi este organizată în fiecare an. Episcopul Gurie, al Devei şi Hunedoarei, va conduce procesiunea. În 2020, regulile stricte impuse în contextul pandemiei de Covid 19, au oprit participarea mulţimii la procesiune. În acest an, evenimentul va fi organizat cu respectarea normelor de combatere a răspândirii noului coronavirus.


Drumul Crucii în Straja (2019). ADEVĂRUL

Drumul Crucii din Straja

Pe „Drumul Crucii”, credincioşii poartă o cruce de lemn grea de peste 100 de kilograme, înaltă de peste patru metri, pe un traseu de 10 kilometri, care urcă până la cota 1.440 de metri a muntelui. Crucea adusă la schitul din Straja este încrustată cu bucăţele din crucea pe care a fost răstignit Iisus. Pe parcursul procesiunii, alaiul se opreşte în 14 locuri, unde sunt monumente religioase, pentru a asculta slujbele ţinute de preoţi.

Staţiunea Straja din Masivul Vâlcan a devenit în ultimii ani una dintre cele mai importante atracţii turistice din vestul ţării. Este vizitată în special iarna, de iubitorii de schi, însă este şi un loc istoric şi o destinaţie pentru pelerini. În masivul Straja, unul din locurile de hotar din trecutul Transilvaniei, în Primul Război Mondial au murit peste 1.000 de soldaţi, o parte din ei fiind înmormântaţi în cimitirul eroilor din Lupeni. În memoria lor a fost ridicat, pe munte, schitul „Sfinţilor Constantin şi Elena”, devenit unul dintre obiectivele turistice importante din zonă. Tot aici se află un tunel pe pereţii căruia au fost pictaţi 365 de sfinţi, în ordinea în care sunt sărbătorţi în câte o zi din an.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Învierea la Biserica romano - catolică din Hunedoara. Credincioşii s-au bucurat din nou de sărbătoare VIDEO

Lacul Cinciş, un firicel de apă în amonte. Priveliştea spectaculoasă de la biserica părăsită VIDEO

Blestemul Gialacutei, satul din Munţii Metaliferi cu un singur locuitor şi case pustii ascunse de pădure VIDEO