Profesorul Gheorghe Lateş: "Detest comportamentul şi mentalitatea de mahala"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Lateş este unul dintre universitarii care în ultimele două decenii au pregătit multe generaţii de profesori de filologie

A trecut, la catedră, prin aproape tot sistemul educaţional. În prezent este conferenţiar la Universitatea „Danubius" din Galaţi şi pregăteşte viitoarea generaţie de comunicatori, jurnalişti sau specialişti în relaţii publice.

Gheorghe Lateş este necruţător atunci când se referă la societatea românească.Tarele de comportament ale celor din jur, cu care ne confruntăm în spaţiul public, sunt explicate de interlocutorul nostru prin istoria oraşului-port şi provenienţa populaţiei, în special din mediul rural.

Profesorul Lateş vede Galaţiul ca fiind dominat de spiritul de mahala.

„Majoritatea populaţiei gălăţene provine din mediul rural, unde mentalitatea de mahala este la ea acasă. Gândiţi-vă că în faţa blocurilor au fost improvizate băncuţe, ca la ţară, pe care stau seara locatarii şi pun ţara la cale", afirmă Gheorghe Lateş.

Profesorul îşi continuă pledoaria în aceeaşi notă critică: „Adăugaţi şi alte tradiţii, precum bătutul covorului pe bara din spatele blocului cu toate că cei care o fac au aspirator".

Hibele învăţământului

În privinţa învăţământului liceal, profesorul Lateş afirmă că se practică dopingul şcolar. Avem prea mulţi copii care intră la liceu. Nu le poţi cere tuturor să urmeze liceul. Pentru a nu se desfiinţa catedre, se practică o promovabilitate artifială. Ar trebui limitate locurile la liceu.

Şi în cazul învăţământului superior, universitarul rămâne critic. Cred că statul greşeşte întreţinând artificial acest sistem public, gratuit. Cred că mai corect ar fi să i se acorde studentului un fel de voucer cu care acesta să-şi poată plăti facultatea aleasă.

Întrebări şi răspunsuri

Cum vă petreceţi timpul liber?

Îmi place să găsesc idei noi. Din acest motiv, când am timp liber de obicei stau printre cărţi şi încerc să înţeleg şi să explic idei, comportamente. Nu am hobby-uri din acestea ciudate pentru mine precum televizorul sau sportul.

Ce consideraqţi foarte important ?

Cred că noi trebuie să ne organizăm gândirea pe baza celor trei argumente. Dacă faci o afirmaţie trebuie obligatoriu să oferi şi trei argumente. Dacă nu ai trei argumente, afirmaţia nu are valoare. Această regulă ar trebui impusă în toate domeniile.