Arhiepiscopul Dunării de Jos poate scăpa de dosarul de colaborator al Securităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CNSAS poate pierde procesul cu arhiepiscopul Casian Crăciun

Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii nu a depus documentele necesare în procesul cu arhiepiscopul Dunării de Jos Casian Crăciun, pentru a demonstra că acesta din urmă ar fi colaborat cu Securitatea.

"Simplele menţiuni din rapoartele şi notele foştilor lucrători ai Securităţii Statului neînsoţite de nicio notă informativă a pârâtului, de un angajament de colaborare al acestuia sau de vreun înscris din care să reiasă că măcar vreuna din sarcinile sau vreunul dintre obiectivele pe care le avea de îndeplinit pârâtul s-ar fi concretizat, cu consecinţa afectării drepturilor şi libertăţilor omului, nu pot forma opinia instanţei în sensul că pârâtul a desfăşurat activităţi care prin natura lor se circumscriu condiţiilor prevăzute în OUG 24/2008", se arată în motivarea deciziei din 26 ianuarie a Curţii de Apel Bucureşti.


De asemenea, în motivare se mai spune că "lucrătorii fostei Securităţi a statului au stabilit prin mai multe adrese identificarea, verificarea şi investigarea pârâtului, în vederea recrutării acestuia ca informator al Securităţii".


În data de 26 ianuarie, Curtea de Apel Bucureşti a respins ca neîntemeiată cererea , prin care se cerea instanţei constatarea calităţii de colaborator al Securităţii în cazul arhiepiscopului Casian Crăciun. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.