Vrânceanul care ajută copiii cu autism să se recupereze cu o terapie inovatoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Breană este terapeut 3C  FOTO: Ştefan Borcea

Bogdan Breană are 26 de ani şi s-a specializat într-o metodă prin care se realizează recuperarea persoanelor cu tulburări de spectru autist, inventată de un român şi care a dat rezultate uimitoare.

Una dintre cele mai inovatoare metode de recuperare pentru copiii cu autism, invenţie 100% românească, este realizată la Focşani de kinetoterapeutul Bogdan Breană.  Terapia 3C a fost dezvoltată de antrenorul de arte marţiale Paul Constantin Cojocaru şi a fost premiată la Festivalul Mondial de Autism, implementându-se cu mare succes în Republica Moldova şi Ucraina.

Terapia 3C, care în traducere liberă înseamnă concentrare-coordonare-conştientizare,  este o metodă prin care se realizează recuperarea psihomotrică a persoanelor cu tulburări de spectru autist , dar se aplică şi în cazul copiilor cu sindromul Down, cu ajutorul exerciţiilor fizice. 

Bogdan Breană a urmat cursurile maestrului Cojocaru, de la care a învăţat foarte multe lucruri menite să-i ajute pe copii. Bogdan are şi avantajul de a fi lucrat cu astfel de copii, ca kinetoterapeut, la Direcţia pentru Protecţia Copilului, unde a fost angajat până de curând.

“Cu această terapie, copilul dezvoltă un comportament autonom şi adaptativ, iar la final va putea să nu mai depindă de un adult. Terapia durează între şase luni şi trei ani, în funcţie de subiect şi are o finalitate fericită. Primele şedinţe sunt de evaluare, pentru că sunt copiii care nu vor fi incluşi în program, pentru că nu au nevoie de această terapie. Ei vor fi îndrumaţi către un sport”, ne-a spus Bogdan Breană.

Potrivit acestuia, deficitul psihomotor, în autism, poate fi definit ca fiind incapacitatea unei persoane de a dispune în mod conştient şi voluntar de propriul corp şi de potenţialul psiho-fizic al acestuia. Astfel că la terapia de grup trebuie să participe şi să se implice obligatoriu în şedinţele de recuperare părinţii sau însoţitorii copilului.

Se va lucra cu copii pe elemente de psihomotricitate, cu trasee aplicative utilitare pentru trenul superior şi trenul inferior al corpului, precum şi pentru ambele emisfere ale creierului. Pentru început, au fost create două grupe a câte opt copii, urmând să se lucreze cu ei două zile consecutiv, joia şi vinerea.  Orele de terapie se desfăşoară la sala de sport a Şcolii Nr. 7 din Focşani.

„Noi răspundem pozitiv la toate cerinţele celor care vin în sprijinul copiilor. Am ajutat cu sala de sport, şi am înţeles că elevii şi cadrele didactice care doresc, pot face voluntariat în cadrul acestor activităţi, ceea ce este un lucru minunat!”, a spus Sebastian Burlan, directorul Şcolii Nr. 7 Focşani.

Terapia 3C, recunoscută mondial

Terapia 3C a fost premiată de trei ori cu premiul I la Festivalul Mondial de Autism (ANCA) din Canada. Cel care a descoperit-o, Paul Constantin Cojocaru, a format terapeuţi 3C în cadrul cursurilor pe care le-a organizat, astfel încât terapia 3C să poată fi accesibilă cât mai multor copii din ţară.

FOTO: Terapeuţii formaţi de Paul Constantin Cojocaru

„Particularitatea Terapiei 3C constă în faptul că aceasta a fost creată special pe nevoile persoanelor cu autism, şi că exerciţiile folosite în procesul terapeutic au un „cod” cu ajutorul căruia se construieşte gândirea motrică şi cea raţionala a peroanelor cu autism. Abordarea unui proces global de recuperare care include terapia 3C, optimizează rezultatele celorlalte terapii abordate de persoanele cu autism, scurtând perioada de recuperare şi crescând şansele ca persoana cu autism să devină productivă pentru ea şi pentru societate. Terapia 3C ajută copiii să devină conştienţi de propria corporalitate şi autonomi din punct de vedere psihomotor”, spune Paul Constantin Cojocaru pe blogul său.

Ce spun specialiştii

Lavinia Budescu, psiholog principal în cadrul Centrului Comunitar de Servicii Copii cu Dizabilităţi Focşani al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vrancea, susţine că aceste programa de educaţie psihomotrică sunt extrem de importante.

“Obiectivele acestei terapii:Conştientizare –Coordonare –  Concentrare, sunt extrem de importante, având în vedere că în toate formele de autism există deficite majore la nivel psihomotor, de la absenţa totală a conştientizării propriei corporalităţi, incapacitatea de a executa voluntar, conştient şi coordonat acţiuni motrice elementare, imposibilitatea stabilirii contactului vizual, prezenţa autostimulărilor motorii, însoţite uneori de hetero sau auto-agresivitate, cum se întâmplă în autismul sever, până la dificultăţile de coordonare bilaterală, lipsa orientării în spaţiu”, a detaliat Lavinia Budescu.