VIDEO 18 comune din sudul Vrancei se află sub Cod Roşu de viscol. Toate drumurile naţionale din judeţ au fost închise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La ora 14.00, erau nouă localităţi unde accesul nu se putea realiza pe căile de comunicaţii terestre, respectiv Băleşti, Ciorăşti, Sihlea, Măicăneşti, Năneşti, Vânători, Tătăranu, Vulturu şi Gologanu. Situaţia aceasta este în dinamică, putând suferi modificări în funcţie de evoluţia fenomenelor meteorologice .

Prefectul Cătălin Popescu, preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea a dispus comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă din zona de Sud a judeţului, respectiv Bilieşti, Ciorăşti, Dumbrăveni, Gologanu, Gugeşti, Măicăneşti, Milcovul, Năneşti, Obrejiţa, Răstoaca, Sihlea, Slobozia Ciorăşti, Slobozia Bradului, Suraia, Tâmboieşti, Tătăranu, Vulturu să ia de urgenţă măsuri pentru a preîntâmpina eventuale situaţii neplăcute în contextul intrării în vigoare a Codului Roşu.

Măsurile se referă la convocarea de urgenţă, în şedinţă extraordinară, a comitetului local pentru situaţii de urgenţă, angrenarea în acţiuni de intervenţie a tuturor utilajelor de intervenţie disponibile la nivelul comitetului local pentru situaţii de urgenţă, inclusiv cele ale operatorilor economici cu care sunt întocmite convenţii.

Primarii trebuie să pregătească spaţii de cazare, ce vor fi utilizate pentru eventualele persoane rămase în trafic sau pentru cele evacuate (persoane dializate, gravide, bătrâni aflaţi în locuinţe izolate, oameni ai străzii, persoane cu afecţiuni cronice fără aparţinători etc.). Permanenţa la sediul primăriei va fi asigurată doar de primar, viceprimar sau secretar.

Având în vedere atenţionarea meteo COD ROŞU, toate drumurile naţionale din judeţ au fost închise. La ora 14.00, se înregistrau nouă localităţi unde accesul nu se poate realiza pe căile de comunicaţii terestre, astfel: Băleşti, Ciorăşti, Sihlea, Măicăneşti, Năneşti, Vânători, Tătăranu, Vulturu şi Gologanu. Situaţia aceasta este în dinamică, putând suferi modificări în funcţie de evoluţia fenomenelor meteorologice .

Deoarece prioritatea numărul unu o reprezintă asigurarea continuităţii în acordarea asistenţei medicale persoanelor aflate în dificultate, prefectul judeţului Vrancea a dispus constituirea unor puncte de sprijin în localităţile Vulturu şi Dumbrăveni, unde autovehicule cu tracţiune 6x6 din cadrul Garnizoanei Focşani sunt pregătite să intervină în sprijinul populaţiei.

De asemenea, pentru a se putea interveni în timp operativ, în cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani şi Secţiei de Pompieri Adjud, câte un vehicul pe şenile, tracţiune 8x8 sunt pregătite în acelaşi scop.

În cadrul unei şedinţe operative de lucru ce a avut loc la sediul Instituţiei Prefectului s-a dispus suspendarea cursurilor în unităţile de învăţământ pentru zilele de luni, 27 ianuarie şi marţi, 28 ianuarie 2014.

„De asemenea, evoluţia fenomenelor meteorologice va fi monitorizată cu maximă atenţie la nivelul tuturor structurilor care asigură funcţii de sprijin în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, iar fluxul informaţional decizional va fi asigurat prin intermediul inspectoratului pentru situaţii de urgenţă. Atât resursele umane, cât şi cele materiale din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, cât şi ale celorlalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne sunt pregătite să intervină, în orice condiţii, în sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale şi populaţiei din zonele afectate, fiind asigurate rezerva de personal şi mijloacele specifice de intervenţie”, au precizat reprezentanţii ISU Vrancea.

Intervenţii ale ISU Vrancea
Duminică, 26 ianuarie, a.c., în jurul orei 08.00, un apel primit prin intermediul numărului unic de urgenţă 112 la dispeceratul integrat ISU –SAJ solicita asistenţă medicală pentru doi copii aflaţi în locuinţa lor de pe strada Morii, din municipiul Adjud,  care prezentau stare de rău şi febră. Către locul indicat a plecat un echipaj SMURD din cadrul Secţiei de Pompieri Adjud, iar pentru scurtarea timpului de intervenţie, deoarece deplasarea se realiza cu dificultate din cauza drumului acoperit cu zăpadă viscolită, s-a luat măsura trimiterii vehiculului pe şenile din cadrul aceleiaşi structuri. Cei doi copii cu vârste de 1 an şi 4 ani prezentau sindrom febril şi tuse expectorantă. Au fost preluaţi de paramedici, care le-au evaluat starea de sănătate şi le-au acordat primul ajutor calificat, după care au fost transportaţi la Camera de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Municipal Adjud, unde au fost preluaţi de medicul de gardă pentru investigaţii suplimentare şi tratament.

În cursul aceleiaşi zile, deoarece o femeie din Vulturu, diagnosticată cu diabet zaharat insulino-dependent a rămas fără tratamentul de bază, un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani a plecat cu un vehicul cu tracţiune 4x4 şi cu vehiculul pe şenile pentru a transporta pachetul cu medicamentele necesare.

Deoarece au ajuns în zona greu accesibilă, iar alte trei persoane aflate în localităţi situate în apropiere (în satul Râmniceni, comuna Măicăneşti şi satele Salcia şi Satul Nou din comuna Ciorăşti), dar care trebuiau să ajungă în cursul zilei de luni, 27 ianuarie a.c., pentru dializă în municipiul Focşani, luându-se în calcul şi fenomenele meteo severe prognozate, care puteau împiedica aducerea lor la timp pentru efectuarea tratamentului, s-a luat măsura transportării acestora cu vehiculul pe şenile în cursul zilei de duminică.

Pe traseul urmat, deoarece o persoană din localitatea Satul Nou, comuna Măicăneşti, a anunţat că a rămas fără medicamentele necesare tratamentului curent, un pachet ce conţinea cele necesare în acest sens a fost transportat din Râmniceni la Satul Nou, ambele din comuna Măicăneşti.

Mai puteţi citi:

Elevii din Vrancea rămân acasă luni şi marţi. Viscolul închide toate şcolile din judeţ

FOTO VIDEO Oraşul Focşani, paralizat de zăpadă. Primăria a intervenit doar pe bulevardele principale