Pădure măcelărită în Vrancea, pentru a face loc planurilor lui Marian Oprişan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de arbori din Crâng au fost tăiaţi

Aproape un hectar de pădure din cele 48 aflate în proprietatea Consiliului Judeţean Vrancea în Crângul Petreşti va fi defrişat pentru a face loc planurilor lui Marian Oprişan.

Proiectul de amenajare cu fonduri europene a Crângului Petreşti a demarat de câteva zile, destul de timid deocamdată, având în vedere că este vorba de o lucrare amplă care are ca termen de finalitate sfârşitul lunii decembrie 2015.

Deocamdată, în pădurea aflată la doar patru kilometri de Focşani se aud doar drujbele, care doboară la pământ sute de copaci, pentru a crea front de lucru pentru obiectivele care se vor construi în pădure.

„Autorităţile s-au lăudat că au primit pădurea cadou de la Regele Carol I, pentru agrementul oamenilor iar acum lasă pădurea fără copaci”, ne-a sesizat un localnic, vecin cu pădurea de la Petreşti.

De altfel, în toate comunicările şi informările publice, reprezentanţii Consiliului Judeţean Vrancea, prin intermediul căruia se derulează amenajarea Crângului, au omis să spună că înfăptuirea proiectului cu bani europeni înseamnă şi lucrări de defrişare.

Ocolul Silvic veghează să nu se taie mai mult

Potrivit arhitectului judeţului Vrancea, din pădurea de la Petreşti vor dispărea copaci de pe 9.000 de metri pătraţi, adică aproape un hectar din cele 48 cât are toată pădurea, ceea ce înseamnă mai puţin ozon şi mai mult beton.

“Conform avizului semnat cu Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare, defrişările se vor face pe 9.000 de metri pătraţi. Se taie copacii pe locul unde va fi o parcare şi încă două clădiri. Oricum, cei de la Ocolul Silvic stau cu noi tot timpul şi au grijă să ne menţinem în limitele stabilite”, ne-a declarat Daniela Olaru, arhitectul şef al judeţului.

Pe lângă arborii care sunt căsăpiţi în pădurea de la Petreşti, s-a început şi tăierea plopilor de pe marginea DJ204 E, pentru lăţirea de la 6 metri, cât este acum, la 12 metri, în timp ce în satul Petreşti drumul va avea o lăţime de 10 metri.

Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007- 2013 iar valoarea sa este de 23 de milioane de lei.

Prin proiect vor fi reabilitate căile de acces pentru realizarea unei piste de biciclete în lungime de 6,5 kilometri şi a trotuarelor pe traseul Focşani-Crângul Petreşti. Totodată, se vrea realizarea de piste de biciclete şi de trotuare în interiorul Crângului Petreşti pe o lungime de 1,2 kilometri, apoi crearea de alei interioare, spaţii pentru promenadă, spaţii de odihnă şi foişoare de observaţie a faunei în Crângul Petreşti.

Hotelul Căprioara, o ruină în viitoarea oază de modernism

Vor mai fi realizate un sistem de supraveghere video, reţele de iluminat public pe toate traseele de promenadă şi dotarea infrastructurii nou create cu mobilier urban, respectiv bănci, coşuri de gunoi, gard dar şi 200 de locuri de parcare. Investiţia va asigura ulterior şi cinci locuri de muncă permanente, respectiv un administrator şi patru muncitori responsabili cu salubritatea şi paza. Autorităţile spera ca prin proiect numărul de turişti care vin în Crângul Petreşti să crească cu 20%.

Deocamdată, în proiect nu este inclus şi reabilitarea Complexului „Căprioara”, care face obiectul dosarului de corupţie al lui Marian Oprişan de la Curtea de Apel Cluj, după ce în primă instanţă, la judecătoria Cluj-Napoca, Marian Oprişan a fost achitat.

Firmele care execută lucrarea sunt SC Recon&Doje Bucureşti, care are în sarcină realizarea a 54,32% din lucrare, Garden Center Măgurele-29,92% din proiect şi Total Strada Bucureşti-15,76% din lucrare.

Autorităţile sunt în continuare optimiste că acest proiect se va realiza în cele trei luni şi jumătate, aşa cum a asigurat şi constructorul, altfel banii europeni se vor pierde.

“Aşa este la început, până se face organizarea de şantier. Nu se lucrează la întreaga capacitate. S-a făcut trasarea tuturor obiectivelor, se lucrează la canalizarea pluvială. Urmează să facem o şedinţă cu cei implicaţi în proiect ca să suplimenteze forţa de muncă”, ne-a mai spus arh. Daniela Olaru.

Mai multe pentru tine:
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Un deputat USR susţine că numele său ar fi pe listele de susţinători ai Dianei Şoşoacă. „Semnătura mea, falsificată”
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani
CSM Bucureşti, învinsă fără drept de apel de Metz, în sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin
Ucrainenii din străinătate nu vor să meargă la război și atacă guvernul de la Kiev: „De ce să mă întorc să lupt? Pentru ce?”
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
O teorie controversată: croissantele nu sunt franțuzești, iar sosul de pizza nu este italian. „Bucătăria italiană nu există”, afirmă un istoric culinar
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Prințul Paul al României, prins în Malta. El a fost găsit într-un resort
Urme de urs la Sâmburești de Olt, într-o zonă de deal. Primar: „Singura soluție, schimbarea legislației tembele actuale”