Gheorghe Mărmureanu: “România, la fel de vulnerabilă ca în 1977!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 34 de ani de la devastatorul cutremur din 1977, ţara noastră se află în acelaşi pericol la o eventuală mişcare seismică similar.Deşi au trecut mai bine de trei decenii, clădirile din ţara noastră sunt construite de la o zi la alta tot mai superficial. Aceasta pentru că parametrii de construcţie sunt respectaţi doar pe hârtie.

Trei miliarde de euro costă să nu murim la cutremur

La 34 de ani de la catastrofa care a zguduit România în mod fiorător în 1977 la 7,2 grade pe scara Richter şi a dus la moartea a peste 1.500 de oameni şi rănirea a altor 11.000, România se află aproape la acelaşi nivel în ce priveşte gradul de rezistenţă a clădirilor la cutremure.
Deşi în 1981 parametrii de executare a construcţiilor au fost schimbaţi tocmai pentru ca autorităţile să impună construcţii solide care să facă faţă mai bine mişcărilor seismic de amploare, majoritatea clădirilor sunt construite haotic.

"Nu ştii cum este construit în România. Şefii inspectoratelor de construcţii sunt numiţi politic şi nu sunt specialişti, aşa că nu ai de unde ştii dacă acele autorizaţii respectă criteriile necesare. Vin cei din occident şi construiesc cum apucă. Specialiştii din inspectoratele de construcţii sunt pe funcţii mici şi nici nu au posibilitatea să verifice dacă clădirile sunt construite cu gradul de rezistenţă care trebuie", este de părere directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP), prof. Gheorghe Mărmureanu.

VIDEO/Variantă pentru cei ce se tem de seisme! Un gălăţean a inventat cuşca anticutremur

Directorul ITC Vrancea, Dragoş Micu ne-a arătat zonele cu cea mai mare acceleraţie gravitaţională

Aşa cum era de aşteptat, zona cu cea mai mare acceleraţie gravitaţională este Vrancea. "Din punct  de vedere al acceleraţiei gravitaţionale, cea mai mare valoare se înregistrează în Vrancea, 0, 32 G adică zona A. La zona A sunt încadrate Focşani, Panciu, Odobeşti, Mărăşeşti, Slănic, Vălenii de Munte şi Băicoi. În Zona B este de exemplu Adjudul, nu toată Vrancea este în zona A. Tot la B se încadrează şi Râmnicu Sărat sau Bucureşti când vorbim de acceleraţie gravitaţională, chiar dacă în ultima perioadă la Râmnic au fost înregistrate mişcări tectonice", este de părere şeful ITC Vrancea, Dragoş Micu.

Ieşenii care „creează“ cutremure în laborator (VIDEO, GALERIE FOTO)

Sistemele de avertizare


Deşi spune că nu vom avea un cutremur de mare intensitate până în 2040, directorul INFP a făcut câteva precizări privind eventualele efecte. "Sistemele de averizare sunt pentru instituţii, populaţia nu are ce să facă să se salveze în 25 de secunde. Dacă va fi un cutremur de suprafaţă cum a fost cel din 1977, vor fi foarte afectate zona Bacău, Muntenia şi Bulgaria. Dacă vom avea de-a face cu un cutremur de adâncime vor fi afectate Republica Moldova şi Ucraina. Seismele de adâncime afectează casele iar cele de suprafaţă, clădirile înalte. Localităţile din jurul epicentrului cum e Vrîncioaia nu vor fi afectate deloc, ci mai degrabă localităţile mai la distanţă. Dar Focşaniul nu scapă, nici Panciu sau Coteşti", a spus seismologul.

Blocurile urcă în gradul de risc seismic
Conform directorului Inspectoratului de Stat în Construcţii Vrancea, Dragoş Micu, în Focşani majoritatea blocurilor se încadrează la gradul de risc seismic II şi III. În cazul unui cutremur devastator, acestea vor trece la o treaptă superioară.

Haos total în privinţa clădirilor cu „bulină roşie”. Evidenţa şi controlul acestora a ajuns în seama poliţiştilor comunitari!

                                                                              

 

 

Mai multe pentru tine:
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Moment istoric pe Bega. Prima cursă după 1988 între Timișoara și Otelec. Vaporul cu 45 de pasageri a ajuns după trei ore
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Ucrainenii au atacat cu drone două rafinării de petrol și un aerodrom militar din regiunea Krasnodar VIDEO
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Un om de știință a elucidat misterul „blestemului faraonului”. Ce i-a ucis pe cei care au deschis mormântul lui Tutankhamon
Peștera mortală. O cavernă din Kenya, despre care se crede că este sursa Ebola, ar putea provoca următoarea pandemie
Cele mai bune locuri de grătar pentru sărbătoarea de 1 Mai
Crenvurștii, mai nocivi decât legumele sau fructele cu pesticide. Ce spun specialiștii
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"