FOTO Proiectul "România 100", al Colegiului Naţional "Unirea", a ajuns la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect educaţional derulat de elevi şi profesori de la prestigiosul Colegiu Naţional Unirea realizează în acesta zile unul dintre obiectivele propuse, acela de a fi alături de românii din provinciile istorice la celebrarea Centenarului Marii Uniri de la 1918.


Elevii clasei a VII-a şi profesorii au răspuns invitaţiei colegilor şi  prietenilor basarabeni de la Liceul Teoretic Româno-Francez Gheorghe Asachi din Chişinău de a le fi alături la manifestările şi activităţile dedicate Marii Uniri din 27 martie.

Vizita în capitala Moldovei a debutat cu un tur pietonal prin centrul istoric, martorul marilor proclamaţii istorice, cu vizita şi închinarea în catedrala mitropolitană din Chişinău şi cu un omagiu adus statuii domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt din faţa Parlamentului.

În zilele următoare vor cunoaşte o parte a istoriei şi spiritualităţii din această parte de ţară, vor fi spectatori la activităţile culturale şi artistice ce se  vor desfăşura în Chişinău, dar vor fi şi participanţi activi la un spectacol folcloric ce va avea loc pe scena din centrul capitalei unde vor prezenta portul şi cântecul vrâncean.

Spre surprinderea profesorilor coordonatori, pentru micii unirişti deplasarea în capitala Moldovei nu reprezintă o călătorie într-o ţară străină ci o reîntoarcere acasă, într-o provincie istorică ce aparţine cu trup şi suflet României Mari.

Prin tinereţea şi dezinvoltura lor, aceştia refac celebrele poduri de flori, de această dată clădite pe comunicare şi interacţiune afectivă cu prietenii şi colegii lor din şcolile moldovene.

"România 100.2100.152 este proiectul redescoperirii valorilor naţionale şi a sufletului românesc în matca proprie. România 100.2100.152 este o privire introspectivă a fiecăruia dintre noi şi a tuturor împreună, celor care simţim româneşte, unirişti şi români, în acelaşi timp. România 100.2100.152 este strigătul nostru de revoltă, că acest neam, nu-şi găseşte încă, la 100 de ani de la Marea Unire, drumul către lumină, către dezvoltare, către stabilitate.  România 100.2100.152 este o promisiune pe care trebuie să o facem, generaţiilor care au înfăptuit unirea şi care au visat o altă Românie, mândră şi prosperă, acum o sută de ani. România 100.2100.152 este o încercare de a arăta generaţiilor actuale care, în vârtejul globalizării, sunt incapabile să vadă în jurul lor, incredibilul patrimoniu material şi imaterial pe care l-au moştenit, că au obligaţia să-l păstreze nealterat şi să-l ducă mai departe. România 100.2100.152 este proiectul speranţei, al credinţei pe care o avem, toţi cei implicaţi, că putem răzbate, că această ţară are nu doar trecut ci şi viitor, că nu putem supravieţui ca naţie decât împreună şi că nu putem să construim altundeva decât acasă un viitor comun...", spun iniţiatorii proiectului.