FOTO: Evreii din Focşani, mulţi au fost, prea puţini au mai rămas

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Rond (dreapta) este preşedintele Comunităţii Evreieşti din Focşani

Dacă în urmă cu 70 de ani comunitatea evreiască din municipiul Focşani era foarte puternică şi reprezenta 10% din populaţia oraşului, acum evreii din Focşani pot fi număraţi pe degete.

În urmă cu 70 de ani, comunitatea evreiască din Focşani număra peste 6000 de suflete, adică 10% din populaţia oraşului, membrii acestei comunităţi reuşind să contribuie din plin la dezvoltarea oraşului, încă dinainte de primul Război Mondial.

De altfel, primele dovezi ale existenţei evreilor în Focşani datează din secolul XVII, iar istoria consemnează că prima sinagogă israelită avea să se construiască abia în 1827.

În timp, comunitatea a devenit din ce în ce mai puternică, evreii din Focşani fiind implicaţi în activităţi precum croitorie, argintărie, ceasornicărie, dar în special activităţile de comerţ dominau în acea perioadă.

„Comunitatea din Focşani avea 6 sinagogi în 1896. Trei ani mai târziu, evreii reprezentau 25% din populaţia oraşului. În a doua parte a sec XIX lea s-a deschis şi prima şcoală israelită, iar modernitatea aduce o creştere a importanţei comunităţii în viaţa economică a oraşului. Este şi epoca pătrunderii ideilor sioniste, Focşanii fiind un centru al sionismului est european. Creşte numărul sinagogilor, iar discrepanţa socială în interiorul comunităţii evreieşti devine din în ce mai evidentă prin maniera în care se construiau sinagogile pentru săraci şi cele pentru bogaţi”, spune Mircea Rond, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Focşani.

Este de menţionat că în anul 1881 are loc Congresul Sionist de la Focşani al cărui preşedinte de onoare a fost rabinul Focşaniului Moshe Halevi Golding. De acest Congres se leagă ideea fondării statului Israel.  

În pragul celui de-al Doilea Război Mondial comunitatea evreiască deţinea 5 şcoli, o grădiniţă, un liceu cu 188 de elevi şi 20 de cadre didactice. În aceeaşi perioadă existau 5439 de evrei, 12 sinagogi, 4 rabini şi 7 cimitire în tot judeţul, 2 instituţii de binefacere, un azil, o cantină şi un dispensar.

Întemeiata pe reguli şi convingeri puternice de convieţuire, evreimea îşi ducea viaţa oarecum diferit, mai ales când venea vorba despre locaşurile care îi “asigurau” într-un fel legăturile cu divinitatea. Astfel, evreii se năşteau şi erau botezaţi în sinagogile proprii şi erau îngropaţi în cimitirele lor.

Foto

„După cel de-al doilea război mondial, în urma a două valuri masive de emigrări în Israel, respectiv în  1949 şi 1950-1951 populaţia evreiască din Focşani se înjumătăţeşte. Regimul comunist a diminuat şi mai mult numărul evreilor, astfel că preponderent au rămas persoanele vârstnice ce nu au avut temeritatea de începe o nouă viaţă”, mai precizează Mircea Rond.

Astăzi, comunitatea din Focşani, căruia îi sunt arondate obşti precum cea din Odobeşti, Mărăşeşti, Buzău, Râmnicu-Sărat, mai numără  60 de persoane. Tot astăzi sunt funcţionale 3 sinagogi, din Focşani, Odobeşti şi Buzău, 4 cimitire funcţionale în Odobeşti, Focşani, Buzău şi Râmnicu-Sărat. 

Potrivit preşedintelui Comunităţii Evreieşti din Focşani, cimitirul din Focşani-Petreşti, unde îşi află odihna peste 4000 de evrei, se află într-o stare destul de bună.

„Am făcut curăţenie şi zilele viitoare aşteptăm nişte turişti din Israel. În rest, activitatea noastră se  bazează pe programe, pe care le iniţiem în funcţie de nevoile membrilor şi sunt adaptate la fiecare situaţie în parte. Tinerii beneficiază de o atenţie deosebită prin programe ce se adresează lor, fiind concepute şi organizate prin directa implicare a acestora”, mai spune Mircea Rond. 

Comunitatea evreilor din Focşani are şi un site propriu, http://www.focsani.jewish.ro/public_html/index.php, unde cei interesaţi pot obţine informaţii despre istoria acestei comunităţi.

Mai puţeţi citi:

Focşaniul, construit pe beciurile vechilor negustori evrei,