Recomandări ale poliţiştilor pentru o minivacanţă de 1 Mai fără incidente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii doljeni vor fi la muncă în minivacanţa de 1 Mai...

Conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj va ţine sub observaţie toate manifestările ce vor fi organizate pe raza judeţului cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaţionale a Muncii şi a Zilei Internaţionale a Tineretului. Sute de poliţişti din judeţ vor monitoriza perioada minivacanţei de 1 Mai, urmând să împânzească arterele de circulaţie şi nu numai.

O componentă importantă a acţiunilor ce vor fi desfăşurate de poliţişti în această perioadă o reprezintă activităţile preventive, acţiuni ce vor fi desfăşurate de către toate structurile de poliţie. Poliţia recomandă tuturor cetăţenilor să aibă în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie pentru a petrece minivacanţa de 1 Mai, în siguranţă. Printre sfaturile pe care poliţiştii le au pentru cei care vor ieşi în această minivacanţă la iarbă verde sau la shopping se referă, printre altele, la următoarele aspecte: când sunteţi la cumpărături, evitaţi să aveţi asupra dumneavoastră sume mari de bani, în numerar şi nu vă lăsaţi bunurile de valoare - borsetă, servietă - în căruciorul pentru cumpărături. De asemenea, fiţi atenţi la portofel şi poşetă, doamnele să-şi ţină poşeta cât mai aproape de corp, iar portofelul să fie păstrat într-un buzunar interior al hainei sau în buzunarele din faţă ale pantalonilor.

Poliţiştii vă recomandă să evitaţi discuţiile în contradictoriu cu persoane necunoscute sau în stare de ebrietate şi să nu ripostaţi la agresivitatea lor verbală. De asemenea, ocoliţi grupurile de persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau cele care manifestă un comportament agresiv. Dacă sunteţi acostaţi pe stradă, nu ezitaţi să cereţi sprijinul celorlalţi trecători sau să intraţi într-un magazin. Atunci când aţi fost martorii unor manifestări violente, anunţaţi imediat Poliţia.

În cazul absenţelor îndelungate de la domiciliu, comunicaţi acest fapt numai persoanelor în care aveţi mare încredere. Încuiaţi uşile şi geamurile chiar şi atunci când plecaţi pentru câteva minute. Nu lăsaţi sume mari de bani sau valori în locuinţă. Evitaţi discuţiile despre bunurile de valoare pe care le aveţi în casă. Pentru protecţia autovehiculului, poliţiştii vă recomandă ca atunci când vă parcaţi autoturismul să închideţi geamurile şi să vă asiguraţi apoi că l-aţi încuiat. Depozitaţi cumpărăturile în portbagaj şi nu lăsaţi la vedere bunuri de valoare, precum aparatură GPS, telefoane mobile, borsete sau serviete. Dacă aveţi de făcut deplasări cu autoturismul, adaptaţi permanent viteza de deplasare la particularităţile de drum şi de trafic şi nu vă angajaţi în efectuarea de depăşiri neregulamentare.

Poliţiştii vă atrag atenţia să nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice şi să folosiţi centura de siguranţă. Totodată, în vederea fluidizării circulaţiei şi prevenirii evenimentelor rutiere, precum şi pentru limitarea excesului de viteză şi depistarea celor care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice, poliţiştii cu atribuţii pe linie rutieră se vor afla în stradă şi vor fi prezenţi pe principalele drumuri naţionale, în punctele cu risc ridicat de accidente şi la orele cu trafic intens şi vor organiza, în mod sistematic, acţiuni de control.