Primarul din Cârna, păstrat în arest de magistraţii doljeni
0Cererea de eliberare sub control judiciar formulată de edilul acuzat de fals şi abuz în serviciu a fost respinsă. Cornel Andrei a fost arestat la 23 iunie şi trimis în judecată o zi mai târziu, fiind învinuit că a prejudiciat bugetul local al comunei cu peste 360.000 de lei.
Primarul comunei Cârna, Cornel Andrei, le-a cerut ieri magistraţilor de la Tribunalul Dolj să-i admită solicitarea de eliberare provizorie sub control judiciar. Edilul s-a angajat să nu ia absolut deloc legătura cu martorii din dosarul în care este inculpat şi să rămână în Bănie. „Vreau să fiu eliberat sub control judiciar şi să nu am voie să părăsesc localitatea. Cer instanţei să mă lase să locuiesc în apartamentul meu din Craiova, de pe strada Elena Farago. Sunt nevinovat şi pot dovedi că nu am încălcat legea. În anul 2008 s-a dispus o expertiză, pentru a se stabili cum au fost cheltuiţi banii din bugetul local. S-a conchis atunci că lucrările pentru care s-au făcut plăţile au corespuns cerinţelor din caietul de sarcini, din toate punctele de vedere“, a declarat primarul din Cârna, în prezent suspendat din funcţie.
Instanţa a respins însă solicitarea, astfel că edilul rămâne după gratii. El a fost arestat la 23 iunie, fiind trimis în judecată pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la fals intelectual, uz de fals şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată. Cornel Andrei este acuzat că a prejudiciat bugetul local cu 367.000 de lei. Potrivit procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Segarcea, el a încheiat o serie de contracte de executare a unor lucrări publice, precum întreţinerea unor drumuri comunale sau colectarea deşeurilor, fără a respecta procedurile privind achiziţiile publice şi organizarea de licitaţii. De asemenea, primarul ar fi aprobat plăţi nelegale către terţe persoane sau societăţi comerciale, cum sunt SC Edu Trans, SC Stilconstruct, Romprest şi SC Tecond. În plus, ar fi întocmit în fals documentaţia necesară încheierii contractelor privind lucrările de interes public şi ar fi solicitat unor subordonaţi să modifice actele aferente consumului de carburant alocat utilizării autovehiculelor. Cornel Andrei este licenţiat în Drept Penal, absolvind facultatea în cadrul Universităţii Mihai Viteazul din Craiova.
Iertat în urmă cu doi ani
Primarul din Cârna a mai fost anchetat şi în 2008 pentru aceleaşi infracţiuni, însă un an mai târziu procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale. În faţa magistraţilor, Cornel Andrei a declarat că nu înţelege de ce nu a fost reţinut şi trimis în judecată la vremea aceea. „Legea organizării juridice spune clar că un dosar poate fi redeschis în cazul în care apar noi probe. De cazul primarului s-a ocupat atunci un alt procuror, care în prezent nu mai lucrează la noi. Nu pot să vă spun de ce s-a dispus neînceperea urmăririi penale“, a declarat Mihaela Vieru, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea.