Cum alegem cea mai bună brânză şi de care tipuri de brânzeturi trebuie să ne ferim pentru a nu ne intoxica cu chimicale - explicaţia nutriţionistului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nutriţioniştii ne învaţă cum să alegem brânzeturile în funcţie de problemele de sănătate pe care le avem, dar şi care sunt cele mai sănătoase sortimente pentru copii. Specialiştii atrag atenţia că alimentaţia nesănătoasă este unul dintre principalii factori de risc cardiovascular.

Medicii nutriţionişti susţin că cele mai nesănătoase tipuri de brânză sunt cele care au un conţinut redus de grăsimi. „Oamenii trebuie să se gândeas că aceste produse care au conţinut scăzut de grăsimi conţin alte ingrediente nesănătoase. Din punctul meu de vedere, cea mai rea brânză este cheddar. Deşi este bogată în proteine, calciu sau fosfor, are un conţinut de grăsimi saturate“, a precizat medicul nutriţionist Cristina Vâlceanu.

Brânzeturile care ne pot afecta sănătatea în anumite situaţii:

-Brânza topită conţine anumite săruri de topire care sunt 100% chimicale, iar acest lucru dăunează sănătăţii.  

-Crema de brânză conţine aditivi alimentari (aspartam), care a fost asociat cu afecţiuni gastrointestinale.  

-Parmezanul este unul dintre cele mai sănătoase tipuri de brânză, însă nu trebuie introdus în dieta celor care ţin cură de slăbire. Are un aport mare de grăsime.   

-Brânza de vaci trebuie introdusă în meniul persoanelor care sunt la dietă, dar trebuie să ştie un singur lucru: conţine chimicale (guma guar) sau agenţi de îngroşare. Trebuie să evitaţi pe cât de mult posibil aceste chimicale, iar dacă puteţi, preparaţi acasă brânza de vaci din lapte şi iaurt.

-Caşcavalul trebuie ales cu atenţie, iar acest produs nu trebuie să arăte cu o gumă, trebuie să fie mai tare şi să opună rezistenţă în momentul în care se taie.

Craiovenii sunt convinşi că brânzeturile conţin aport de vitamine, iar din acest motiv sunt considerate alimente de bază. „Nu m-am gândit niciodată că brânza poate să fie un aliment nesănătos. De obicei aleg produsele care au un conţinut scăzut de grăsime. M-am gândit că sunt sănătoase pentru organism, iar astfel nu voi avea probleme de sănătate. Recunosc că nu m-am uitat niciodată să  văd ce alte ingrediente mai au în compoziţie“, a povestit Adriana Ispas, o femeie din Craiova.

Cum alegem brânza dacă avem boli cronice:

-Pentru afecţiuni cardiovasculare trebuie să alegem brânzeturile cu un conţinut redus de grăsime sau de sare, cum este brânza de vaci.

-Pentru persoanele care au afecţiuni hepatice este bună brânza de vaci şi telemeaua desărată.

-Pentru cei care au afecţiuni renale este indicată brânza de vaci proaspată, caşul de oi proaspăt sau frământat fără sare.

-Pentru persoanele care au diabet este indicată brânza de vaci, caşul, urda.