Singura fabrică de fructoză lichidă din Europa se va construi în România. Investiţia depăşeşte 200 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anul 2019 va începe construirea singurei fabrici din Europa care va produce fructoză lichidă, baza pentru toate produsele care conţin 0% zahăr.

Nu doar fructoză se va produce la Medgidia, judeţul Constanţa, ci şi amidon, maltodextrină (aditiv alimentar), fructoză cristalină, glucoză şi siropuri de fructoză.

Investiţia de peste 200 de milioane de euro aparţine grupului turcesc Tosmur Group, unul dintre primele patru companii mondiale de profil. Fabrica se va construi în oraşul Medgidia, chiar pe malul Canalului Dunăre-Marea Neagră, pe o suprafaţă de aproximativ 10 hectare e teren pe care investitorul le-a cumpărat.

Canalul Dunăre-Marea Neagră, principalul atu

Situarea oraşului pe malul canalului este principalul motiv pentru care compania turcească a ales acest loc. „Medgidia este strategic poziţionată pe Canalul Dunăre-Marea Neagră. De altfel, şi terenul este situat lângă acest canal. Foarte multe transporturi către zona Europa se vor realiza cu vapoare mici (3.000 – 5.000 de tone) pe această sursă de navigaţie. Avem nevoie de cantităţi mari să fie transportate, de aceea nu am ales Maramureşul, de exemplu. La fel, apropierea de Portul Constanţa este un avantaj”, declară pentru „Adevărul” Narcisa Uysal, CEO Omnia Europe, compania care investeşte la Medgidia, membră a grupului Tomsur.

Un alt motiv care i-au determinat pe turci să investească la Medgidia a fost materia primă principală – porumbul. „Este o zonă cu materie primă din abundenţă”, spune Narcisa Uysal.

Lucrările de construirea a fabricii vor începe în anul 2019. Acum, investitorii se află în faza de obţinere a aprobărilor şi a autorizaţiei de construire. În doi ani, primele produse vor ieşi pe poarta fabricii.

„Nu există o asemenea fabrică de fructoză lichidă în Europa. Fructoza lichidă este baza produselor cu zero zahăr. Clienţii sunt deja în aşteptare. Dacă am începe producţia astăzi avem casă închisă pe producţie pentru aproape doi ani de zile”, mai spune Narcisa Uysal.

                       Locul unde se va construi viitoarea fabrică de la Medgidia
 

„Numai cine nu vrea să muncească va sta acasă”

Oraşul Medgidia a fost gândit să se dezvolte pe principiile dezvoltării industriale, spune Valentin Vrabie, primarul municipiului. „În ultimii 26 de ani toată această industrie a căzut. Într-un fel, oraşul s-a transformat într-un oraş dormitor deoarece nu mai existau locuri de muncă. În acest moment, investiţia Tosmur înseamnă o renaştere a oraşului”, spune edilul.

Mai mult, cei care vor beneficia de construirea acestei fabrici vor fi cu mult mai mulţi decât salariaţii ei. Impactul social pentru urbe va fi major, iar pe orizontală se vor dezvolta multe alte investiţii mai mici de care pot profita firmele autohtone. „Indirect, această investiţie va aduce plus valoare pe orizontală. Ei (Omnia Europe n.red.) fac doar producţia, iar pentru restul activităţilor vor colabora cu alte firme locale”, adaugă Valentin Vrabie.

În clipa de faţă, administraţia locală a emis Certificatul de Urbanism, şi se lucrează la avizele în vederea aprobării PUZ-ului (Plan Urbanistic Zonal) şi eliberării autorizaţiei de construcţie.

Valentin Vrabie susţine că investitorii nu vor duce lipsă de forţă de muncă în zonă. „Medgidia fiind aşezată strategic în centrul judeţului este uşor să atragă forţă de muncă din localităţile din împrejurimi. Cine vrea să muncească va munci, cine nu vrea să muncească va sta acasă”.

Investiţia în viitoarea fabrică de amidon  va „conta enorm” pentru bugetul oraşului. Primarul explică faptul că administraţia locală încasează cote părţi din impozitele pe salarii, din cota TVA şi din impozitul pe profit. Cu cât este mai dezvoltată economia oraşului, cu atât va creşte bugetul local.

Ajutor guvernamental

Omnia Europe a primit din partea Guvernului României, în urmă cu câteva zile, 80,5 milioane de lei ca ajutor de tip greenfield, ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor majore.

„Banii care au venit de la stat sub formă de ajutor trebuie să-i întorci înapoi în economie sub formă de taxe şi impozite. Vor fi create peste 240 de locuri de muncă, în conformitate cu planul de afaceri. Investiţia se va face etapizat şi va depăşi 200 de milioane de euro”, spune Narcisa Uysal, CEO Omnia Europe.

Un beneficiuProducătorii agricoli vor vinde porumbul direct şi nu vor mai apela la intermediari. Această fabrică va procesa până într-un milion de tone de porumb pe an. Vor fi contracte directe producători procesatori.

Directorul general al Camerei de Comerţ, Industrie şi Navigaţie Constanţa, Dănuţ Jugănaru, spune că au mai fost investiţii importante în ultima perioadă în Portul Constanţa, unde au fost construite mai multe silozuri de mare capacitate. „Dar cred că investiţia de la Medgidia este cea mai mare din Dobrogea din ultimii ani. Este foarte bine că se va realiza, în loc să exportăm cereale, vor fi exportate produse prelucrate, cu valoare adăugată! Şi, foarte important, se vor crea noi locuri de muncă”, conchide directorul CCINA.

Pe aceeaşi temă:

Şef de promoţie fără bani de facultate, angajat consilier personal al unui primar. „Tatăl lui ne-a solicitat o bursă şi i-am oferit această variantă“

Comuna din România care are o aplicaţie pentru telefonul mobil făcută de un tânăr din sat. „Este darul meu pentru comunitate“