Peste 600 de copii refugiați din Ucraina vor începe școala în județul Constanța
0Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Constanța a primit și a soluționat peste 600 de solicitări de la părinți sau reprezentanți legali ai copiilor refugiați din Ucraina, din cauza războiului.
„În vederea înscrierii în unitățile de învățământ din județ a minorilor aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina și intrați pe teritoriul României, Comisia de repartizare constituită la nivelul ISJ Constanța a primit și a soluționat 612 solicitări de la părinți/ reprezentanți legali și 20 de solicitări din partea autorităților competente”, transmite Inspectoratul școlar.
De asemenea, au fost soluționate și 116 solicitări pentru participare la activitățile extrașcolare, fără calitate de audient.
ISJ Constanța a primit și o solicitare ce se raportează la activități de asistență psihopedagogică și consiliere.
„Solicitările au fost soluționate repartizându-i pe preșcolari/ elevi în clase din unitățile de învățământ din județ, ținând cont, în măsura posibilităților, de proximitatea față de rezidență și de preferințele exprimate”, spune Sorin Mihai, inspecor școlar general.
Sute de copii ucraineni, refugiați în Constanța
Conform Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, în luna mai 2022, 263 copii ucraineni au primit statut de audienţi (integraţi în unităţile de învăţământ constănţene: 13 de stat şi 12 particulare, din localităţile Constanţa, Năvodari, Techirghiol, Costineşti, Mangalia, Corbu). Dintre aceştia, 52 de copii au participat şi la activităţi extraşcolare, precum ateliere artistice şi activităţi sportive.
ONG-urile spun, însă, că sunt cu mult mai mulți copii ucraineni refugiaţi în judeţul de la malul mării.
ISJ Constanța anunța, la finalul lunii martie, că a deschis două clase pentru copiii refugiaţilor din Ucraina. Acestea au funcționat câteva luni în cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 11 „Dr. Constantin Angelescu” Constanţa, de pe strada Călăraşi nr. 48 (vizavi de Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena).
Odată cu venirea vacanței de vară, accesul elevilor ucraineni nu a mai fost permis deoarece, spune Inspectoratul, ucrainenii şi cei care i-au sprijinit nu au pus la dispoziţia şcolii niciun orar şi nu au comunicat numărul copiilor care participau la aceste activităţi, nu au transmis către IŞJ nicio informare cu privire la demersurile întreprinse pentru a asigura legitimitatea activităţii de tip after school, nu au oferit informaţii despre calificarea celor care ţin cursurile şi au introdus în incinta şcolii persoane străine fără a anunţa conducerea.