FOTO Pelerinaj la Peştera Sfântului Andrei. În lipsa politicienilor, 7000 oameni s-au rugat pentru sănătate şi ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu un an, Peştera Sfântului Andrei era loc de vizită pentru vedete politice şi viitori penali. Premierul Victor Ponta şi Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu pupau moaştele. Anul acesta, ceremonia a fost urmărită de adevăraţii credincioşi.

Sărbătoarea Sfântului Andrei este una a întregii Românii. Din păcate pentru ei, politicienii îşi aduc aminte de ea doar atunci când urmează să ceară votul românilor. 

Anul trecut, Peştera Sfântului Andrei era plină de SPP, iar Victor Ponta dădea lecţii de evlavie şi povestea jurnaliştilor cât de mult contează pentru el acest sfânt şi cum şi-a numit propriul fiu după el. În 2014 politicienii au uitat de credinţă. Niciun oficial nu şi-a mai arătat faţa în coada de la moaşte. 

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu, care în urmă cu un an îşi făcea cruci alături de premier pe scena oficialităţilor se află acum în Penitenciarul Rahova, cu două dosare penale grele. Senatorii, deputaţii sau viceprimarii Constanţei nu şi-au făcut nici ei apariţia la peştera de lângă Ion Corvin. 

Drumul către vestul judeţului Constanţa a fost acoperit încă de noaptea trecută de un strat de zăpadă. Autorităţile s-au mişcat exemplar de această dată, iar maşinile cu nisip au făcut ca traficul să nu fie deloc îngreunat. 

Zeci, poate sute de autocare au luat drumul către Peşteră. La ora 11.00, coada de maşini depăşea trei kilometri. Oamenii au început să sosească în zonă încă de noaptea trecută. În aer nu erau mai mult de 3 grade cu minus, dar vântul nu bătea deloc între dealurile acoperite de păduri de la Ion Corvin. 

Cine se aşeza la coadă nu avea de aşteptat mai mult de o oră şi jumătate. De asta aveau grijă şi zecile de jandarmi care purtau veste reflectorizante peste gecile groase. Credincioşii nu erau lăsaţi să zăbovească nici trei minute în Peştera Sfântului Andrei, iar icoanele erau apărate de benzi de plastic pe care scria "Accesul Interzis". 

Până şi binecuvântările erau făcute pe bandă rulantă. Doi preoţi umblau din când în când pe lîngă coada de credincioşii care aşteptau să atingă raclele moaştelor.

Lipsa politicienilor i-a ajutat pe înalţii prelaţi să îşi urmeze slujba nestingheriţi. Singurele vedete au fost invitaţii Înalt Prea Sfinţiei Sale Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului - 12 ierarhi din cinci ţări. Ceremonia începută ceva mai târziu decât era programat, la ora 10.00 s-a terminat după ora 13.00. 

Sfântul apostol Andrei este considerat ocrotitorul României şi primul sfânt care a adus cuvântul lui Hristos pe meleagurile noastre. Biblia spune că Sfântul Andrei s-a născut în Betsaida, localitate aflată pe malul lacului Ghenizaret din Galileea, şi este fratele Sfântului Apostol Petru. Petru şi Andrei au renunţat la îndeletnicirea de pescari, i-au urmat lui Hristos şi, după Învierea Domnului, au devenit „pescari de oameni”. Sfântul Apostol Andrei a propovăduit Evanghelia în ţinuturile Bitiniei, Traciei, Macedoniei şi Sciţiei Minor, adică Dobrogea de astăzi, în cetăţile Tomis, Callatis şi Histria. De aceea este cunoscut drept „apostolul românilor”.


Vă mai recomandăm:

Triunghiul sacru din colţul Dobrogei. Bisericuţele din nuiele de la Izvoarele, Satu Nou şi Strunga

FOTO VIDEO Sărbătorile pascale la Mănăstirea Dervent. Călătorie spre începuturile creştinismului

FOTO VIDEO Cel mai vechi şi mai frumos colind din Dobrogea - Colindul Sfântului Andrei. O istorie relatată de părintele Paisie