Duminica sfântă dinaintea Paştilor. Floriile marchează Intrarea Domnului în Ierusalim. Începe Săptămâna Patimilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După modelul mulţimii din cetatea Ierusalimului care l-a întâmpinat pe Mântuitorul cu ramuri de finic, Biserica Ortodoxă a rânduit ca în această zi să împartă credincioşilor ramuri de salcie binecuvântate.

Ortodocşii sărbătoresc duminică, 28 aprilie, Floriile şi praznicul Intrării Domnului în Ierusalim. „Deşi oamenii l-au primit cu mare bucurie şi cu speranţă în suflete pe Cel care avea să se sacrifice pentru toate păcatele umanităţii, Iisus era conştient de faptul că aceştia nu aveau sufletele pe deplin deschise“, spun teologii.

Floriile marchează şi începutul patimilor lui Iisus Hristos, Săptămâna Patimilor simbolizând durerea şi chinurile pe care Mântuitorul le-a îndurat pentru ca păcatele oamenilor să fie iertate. Prima menţiune referitoare la sărbătoarea Floriilor datează din jurul secolului al IV-lea.

În trecut, sărbătoarea Floriilor mai purta numele de „Duminica Aspiranţilor“ sau a „Candidaţilor la Botez“, având în vedere că în această zi atât de importantă, toţi cei care nu primiseră încă botezul mergeau la episcop pentru a-i cere să îi creştineze. Tot în această zi, regii şi împăraţii acordau graţieri condamnaţilor, de aceea Duminica Floriilor a mai fost cunoscută în trecut şi drept „Duminica graţierilor“.

După modelul mulţimii din cetatea Ierusalimului care l-a întâmpinat pe Mântuitorul cu ramuri de finic, Biserica Ortodoxă a rânduit ca în această zi să împartă credincioşilor ramuri de salcie binecuvântate.

Crenguţele de salcie amintesc de faptul că în momentul în care Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, oamenii l-au întâmpinat cu crengi tinere însă, în acelaşi timp, acestea simbolizează şi renaşterea naturii sau biruinţa vieţii împotriva morţii.

În Duminica Floriilor, începând cu ora 8.30, ÎPS Teodosie va săvârşi Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Constanţa.

Totodată, duminică se împlinesc 12 ani de când ÎPS Teodosie a fost întronizat arhiepiscop al Tomisului. În după-amiaza zilei, începând cu ora 17.00, Ierarhul Tomisului va oficia, la Catedrala arhiepiscopală, prima denie a Săptămânii Patimilor.

Vă recomandăm

FOTO Simfonie de primăvară. Flori de grădină, cadou de Florii pentru sărbătoriţi şi pentru toţi cei dragi lor!

Mai multe pentru tine:
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Apropiat al lui Geoană, despre declarațiile lui Ciolacu la adresa adjunctului NATO: „De ce să nu moară și capra vecinului”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Povestea Kibuțului, hub-ul gastronomic și cultural de la Gărâna. Un mic restaurant, în finala Destinației Anului 2024 FOTO
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
Mituitorul judecătoarei din Suceava care se droga a evadat din arestul la domiciliu chiar înainte de condamnare
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Dieta celei mai în vârstă câștigătoare a unui concurs de Miss. Cum de arată atât de bine la 60 de ani | VIDEO
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Putin, probabil, nu a ordonat uciderea lui Navalnîi, au estimat serviciile secrete americane
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”