Constanţa: Guvernul a făcut schimbări în programul Prima Casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principala modificare  a programului constă în împărţirea garanţiei între stat şi bancă în proporţie 50% - 50%. Până acum, garanţia era suportată numai de către Guvern, explicabilă fiind uşurinţa cu bare băncile acordau creditele.

Cea de-a doua modificare a OUG nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului Prima casă este aceea de a da posibilitatea şi proprietarilor de locuinţe dobândite în orice alt mod decât Prima Casă - cu o suprafaţă utilă mai mică de 50 metri pătraţi - să beneficieze de prevederile programului Prima Casă şi să achiziţioneze o locuinţă mai mare. Beneficiarul eligibil pentru programul Prima Casă este persoana care declară pe propria răspundere că nu deţine împreună cu soţul sau soţia nicio locuinţă, sau că deţine o locuinţă care să nu fi fost cumpărată prin programul Prima Casă cu o suprafaţă utilă mai mică ce 50 de metri pătrati.

Restul condiţiilor rămân neschimbate: avansul rămâne în continuare 5% din valoarea creditului, nivelul dobânzii rămâne la fel ca cel existent în momentul de faţă, valoarea garanţiei aceeaşi - 60.000 de euro, 70.000 sau 75.000 de euro în funcţie de situaţie.

Băncile au la dispoziţie 3 luni pentru a participa la această nouă formă a Programului Prima Casă.

Ordonanţa de urgenţă nu prevede nicio limită de vârstă pentru persoanele care pot achiziţiona locuinţe potrivit noilor reglementări ale Programului Prima Casă.