Pentru un Muzeu al Imaginii. Petiţie:„Existenţa unui astfel de centru va salva mii de imagini care se deteriorează“
0Fotografi, regizori şi organizatori de evenimente culturale vor să înfiinţeze în România un muzeu al imaginii. Au redactat o petiţie în acest sens, iar peste 800 de oameni au semnat-o până acum.
Iniţiativa creării unui Muzeu dedicat Imaginii le aparţine organizatorilor Photo Romania Festival, cel mai mare festival de fotografie din Europa de Est. Aceştia sunt susţinuţi în demersul lor de organizaţii de profil şi artişti din domeniul imaginii.
„România e una dintre puţinele ţări europene care nu au un centru pentru salvarea, conservarea şi expunerea imaginile istorice. Sute de imagini se deteriorează anual din cauza condiţiilor primitive de păstrare. Altele – mii – nu ajung să fie văzute niciodată de public: sunt prinse în lăzi de carton, beciuri vechi şi ateliere improvizate“, spun iniţiatorii petiţiei într-un comunicat.
De aceea, rolul viitorului muzeu ar fi acela de a conserva şi expune obiecte care au marcat istoria imaginii româneşti: fotografii, pelicule, publicaţii, afişe şi machete publicitare, echipamente fotografice şi cinematografice. Va cuprinde un spaţiu expoziţional pentru imaginile şi echipamentele istorice, un atelier profesionist de recondiţionare, conservare şi digitalizare a imaginilor, un spaţiu de arhivare a imaginilor, o sală pentru proiecţiile de film şi fotografie.
„Existenţa unui astfel de centru va însemna salvarea a mii de imagini care se deteriorează din cauza condiţiilor precare de păstrare. Muzeul va reprezenta o primă oportunitate reală de centralizare şi documentare a istoriei vizuale a României: un centru expoziţional şi educaţional modern, care ne va pune în dialog direct cu instituţiile de acest fel din toată lumea. Fotografia şi cinematografia românească sunt de mulţi ani pe buzele publicului, curatorilor şi cronicarilor din toată lumea. Muzeul de Istorie a Imaginii va promova creatorii români contemporani şi ne va ajuta să valorificăm la modul real memoria artiştilor de altădată“, se arată în textul petiţiei.
Aceasta poate fi citită integral AICI, iar iniţiatorii petiţiei vor ca oamenii să le dea o mână de ajutor deoarece „imaginea e singurul limbaj înţeles în toate colţurile globului şi modul esenţial prin care ne înţelegem reciproc, găsim un sens comun al lumii pe care o locuim şi ne aducem aminte cine suntem acum“.
Petiţia poate fi semnată AICI.
Mai puteţi citi: