Numărul copiilor obezi a crescut de la 11 milioane la 124 de milioane în 40 de ani. Cauze: marketingul alimentar şi sărăcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul de copii şi adolescenţi obezi (cu vârste cuprinse între 5 şi 19 ani) la nivel mondial a crescut de zece ori în ultimele patru decenii, potrivit unui nou studiu al Imperial College din Londra. Aceste tendinţe îngrijorătoare reflectă impactul marketingului alimentar şi al faptului că mâncarea sănătoasă nu este accesibilă în comunităţile sărace.

Numărul de copii şi adolescenţi obezi (în vârsta de 5 până la 19 ani) la nivel mondial a crescut de zece ori în ultimele patru decenii, potrivit unui nou studiu condus de Imperial College London (ICL) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). În cazul în care tendinţele actuale continuă, mai mulţi copii şi adolescenţi vor fi obezi decât moderată sau grav subponderali până în 2022. Studiul este publicat în The Lancet, citat de Science Daily.

Acesta a analizat măsurătorile de greutate şi înălţime de la aproape 130 de milioane de persoane cu vârste de peste cinci ani (31,5 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 5 şi 19 ani şi 97,4 milioane cu vârsta peste 20 de ani), cel mai mare număr de participanţi vreodată implicaţi într-un studiu epidemiologic. Peste 1.000 de cercetători au contribuit la acest studiu, care a analizat indicele de masă corporală (IMC) şi modul în care obezitatea s-a schimbat în întreaga lume din 1975 până în 2016.

De la 11 milioane la 124 de milioane de copii obezi

În această perioadă, rata obezităţii la copii şi adolescenţi din lume a crescut de la mai puţin de 1% (echivalentul a cinci milioane de fete şi şase milioane de băieţi) în 1975 la aproape 6% la fete (50 de milioane) şi la aproape 8% la băieţi (74 de milioane) în 2016. Numărul copiilor obezi cu vârste cuprinse între 5 şi 19 ani a crescut de peste zece ori la nivel global, de la 11 milioane în 1975 la 124 milioane în 2016. Un număr suplimentar de 213 milioane au fost supraponderali în 2016, dar au scăzut sub pragul obezităţii.

Impactul nociv al marketingului alimentar

Autorul principal, profesorul Majid Ezzati, de la Scoala de Sănatate Publică a Imperial College London (ICL), a declarat: „În ultimele patru decenii, ratele de obezitate la copii şi adolescenţi au crescut la nivel mondial şi continuă să facă acest lucru în ţările cu venituri mici şi mijlocii. Ratele de obezitate la copii s-au plafonat în ţările cu venituri mai mari, deşi nivelurile rămân inacceptabil de mari. "
 

Profesorul Ezzati adaugă: „Aceste tendinţe îngrijorătoare reflectă impactul marketingului alimentar şi al politicilor din întreaga lume, alimentele sănătoase fiind prea scumpe pentru familiile şi comunităţile sărace. modalităţi de a face alimente sănătoase şi nutritive mai accesibile la domiciliu şi la şcoală, în special în familiile şi comunităţile sărace, precum şi în reglementările şi taxele pentru a proteja copiii de alimente nesănătoase".

Vor fi mai mulţi obezi decât subponderali 

Autorii spun că daca tendinţele post-2000 vor continua, până în 2022  vor fi mai mulţi obezi decât subponderali cu vârsta cuprinsă între 5 şi 19 ani. Cu toate acestea, numărul mare de copii şi adolescenţi moderat sau sever subponderali în 2016 (75 de milioane de fete şi 117 miloane de băieţi) reprezintă în continuare o provocare majoră pentru sănătatea publică, în special în cele mai sărace părţi ale lumii. Aceasta reflectă ameninţarea reprezentată de malnutriţie în toate formele sale, existând tineri subponderali şi supraponderali care trăiesc în aceleaşi comunităţi.
 

În ţările cu venituri medii, inclusiv în Asia de Est, America Latină şi Caraibe, copiii şi adolescenţii  au trecut rapid de la situaţia în care majoritatea erau subponderali la situaţia în care cei mai mulţi sunt supraponderali. Autorii spun că acest lucru ar putea reflecta o creştere a consumului de alimente bogate în calorii, în special carbohidraţi foarte procesaţi, ceea ce duce la creşterea în greutate şi la rezultate slabe pe tot parcursul vieţii.


Dr. Fiona Bull, coordonator de programe pentru supravegherea şi prevenirea bolilor non-transmisibile la nivelul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a declarat: „Aceste date evidenţiază, reamintesc şi întăresc că excesul de greutate şi obezitatea reprezintă astăzi o criză globală a sănătăţii şi ameninţă să se înrăutăţească în următorii ani dacă nu începem să luăm măsuri drastice."

Datele globale pentru obezitate şi subponderali

În 2016, în lume au fost 50 de milioane de fete obeze şi 74 de milioane de băieţi obezi, în timp ce numărul global al fetelor şi băieţilor cu sub-ponderali moderat sau sever a fost de 75 de milioane, respectiv 117 de milioane.

Numărul de adulţi obezi a crescut de la 100 de milioane în 1975 (69 de milioane de femei, 31 de milioane de bărbaţi) la 671 de milioane în 2016 (390 de milioane de femei, 281 de milioane de bărbaţi). Alţi 1,3 miliarde de adulţi au fost supraponderali, dar au scăzut sub pragul de obezitate.

Date regionale / de ţară pentru obezitate

Creşterea obezităţii în rândul copiilor şi adolescenţilor în ţările cu venituri mici şi mijlocii, în special în Asia, s-a accelerat începând cu 1975. În schimb, creşterea în ţările cu venituri mari a încetinit şi s-a plafonat. Cea mai mare creştere a numărului de copii şi adolescenţi obezi a fost înregistrată în Asia de Est, în regiunea ţărilor vorbitoarea de engleză cu venituri mari (SUA, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Irlanda şi Marea Britanie), Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.
 

În 2016, cele mai ridicate rate de obezitate au fost cele din Polinezia şi Micronezia: 25,4% la fete şi la 22,4% la băieţi, urmată de regiunea de limbă engleză cu venituri mari. Nauru a avut cea mai mare prevalenţă a obezităţii pentru fete (33,4%), iar Insulele Cook au avut cea mai mare pentru băieţi (33,3%).


În Europa, fetele din Malta şi băieţii din Grecia au avut cele mai mari rate de obezitate, respectiv 11,3% şi respectiv 16,7% din populaţie. Fetele şi băieţii din Republica Moldova au avut cele mai scăzute rate de obezitate, la 3,2% şi, respectiv, 5% din populaţie.


Fetele din Marea Britanie au avut a 73-a cea mai mare rată de obezitate din lume (locul 6 în Europa), iar băieţii din Marea Britanie au obţinut loc  84-lea la obezitate din lume (locul 18 în Europa). Fetele din SUA s-au clasat pe locul 15 în lume, iar băieţii au avut a 12-a cea mai mare obezitate din lume. Printre ţările cu venituri mari, SUA au avut cele mai mari rate de obezitate pentru fete şi băieţi.

Indicele de masă corporală 

Cea mai mare creştere a indicelui de masă corporală (IMC) la copii şi adolescenţi din 1975 a fost în Polinezia şi Micronezia pentru ambele sexe, iar în America Centrală pentru fete. Cea mai mică creştere a IMC-ului pentru copii şi adolescenţi în cele patru decade acoperite de studiu a fost observată în Europa de Est. Ţara cu cea mai mare creştere a IMC pentru fete a fost Samoa, care a crescut cu 5,6 kg / m2, iar pentru băieţi au fost Insulele Cook, care au crescut cu 4,4 kg / m2.

Subponderalii

India a înregistrat cea mai mare prevalenţă a persoanelor subponderale cu vârsta mai mică de 19 ani în decursul acestor patru decenii (24,4% dintre fete şi 39,3% băieţi au fost subponderali moderat sau sever în 1975 şi 22,7% şi 30,7% în 2016). 97 de milioane din copiii şi adolescenţii din întreaga lume, subponderali sau subponderali, trăiau în India în 2016.

Există soluţii pentru a reduce obezitatea copilului şi adolescentului

În combinaţie cu lansarea noilor estimări privind obezitatea, OMS publică un rezumat al Planului de implementare a Obezităţii Copilului Terminat (ECHO). Planul oferă ţărilor orientări clare privind acţiunile eficiente de reducere a obezităţii din copilărie şi de adolescenţă. OMS a lansat, de asemenea, linii directoare care solicită lucrătorilor din domeniul asistenţei medicale să identifice şi să gestioneze activ situaţia copiilor supraponderali sau obezi.

Dr. Bull a adăugat: "OMS încurajează ţările să depună eforturi pentru a controla cauzele care în prezent cresc şansele copiilor noştri de obezitate, ţările ar trebui să vizeze în special reducerea consumului de alimente ieftine, ultra-procesate, bogate în calorii şi sărace în substanţe nutritive. De asemenea, ar trebui redus timpul pe care copiii îl petrec în activităţi sedentare de petrecere a timpului liber  prin promovarea unei participări mai mari la activitatea fizică prin recreere activă şi sport. "

Citeşte şi

Studiul făcut în 23 de ani, cu 2 milioane de participanţi: obezitatea în adolescenţă creşte riscul unui anumit tip de cancer

Privarea de somn reprezintă un foarte bun antidepresiv. Rezultatele uimitoare extrase din revizuirea a 2.000 de studii