Cioloş, despre scandalul lactatelor Brădet: „Ministrul nu trebuia să comunice dacă nu avea toate datele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul României, Daniel Cioloş, a declarat vineri la Cluj că, în cazul scandalului generat de infectarea cu E. coli a unor copii din Argeş, ministrul Agriculturii s-a pripit atunci când a nominalizat o companie de lactate ca posibilă sursă a infecţiei.

„Încă nu ştiu să existe o legătură dovedită între E.Coli 026, sursa care a fos găsită la copiii îmbolnăviţi şi aceeaşi sursă care a fost găsită şi în proba respectivă de brânză de la acea întreprindere. Am înţeles de la ministrul Sănătăţii că urmează să se facă o analiză genetică pentru a se vedea dacă există o legătură directă între brânza respectivă şi îmbolnăviri. Probabil că domnul ministru nu ar fi trebuit să comunice atât timp cât nu avea toate elementele, i-am spus că nu trebuia să comunice dânsul - dacă acum câteva săptămâni ministrul Sănătăţii a avut o problemă de comunicare, pe care a remediat-o ulteriori - ministrul Agriculturii a comunicat acum prea repede pe lucruri pe care trebuia să comunice Autoritatea Sanitar-Veterinară care este, cel mai îndreptăţită să o facă. El a explicat că a existat o anumită presiune a presei asupra sa şi nu a vrut să asundă anumite informaţii pe care le avea, pentru a evita alte probleme care puteau să apară. Dar după ce a spus a apărut acea exacerbare şi s-a vorbit despre această companie. În acea probă s-a găsit acea problemă, dar asta nu înseamnă că este o problemă cu toate produsele din companie”, a transmis Dacian Cioloş la Cluj.

"Cu toţii, atât noi autorităţile cât şi dumneavoastră presa trebuie să avem în vedere că este vorba de afacerile oamenilor, de investiţii, nu doar financiare, ci chiar a unei părţi din viaţă, pentru unii oameni, care pot fi distruse în câteva minute sau câteva ore, doar printr-o problemă de comunicare, care poate să vină şi dintr-o parte şi din alta. Ce ne interesează cel mai mult este sănătatea oamenilor şi pentru asta avem autorităţi care ştiu ce măsuri trebuie să ia chiar şi când nu se comunică anumite lucruri, anumite produse trebuie retrase de pe piaţă, dar trebuie să evităm să distrugem anumite sectoare, prin modul în care se face comunicarea", a adăugat pimul-ministru.

A arătat cu degetul 

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat la începutul săptămânii că bacteria E.Coli care ar fi cauzat îmbolnăvirea bebeluşilor din Argeş ar fi fost găsită în produse lactate, un lot de 25 de kilograme de brânză proaspătă de vaci, ale firmei Lactate Brădet, fiind dispusă închiderea secţiei unde a fost procesată brânza proaspătă respectivă şi dezinfectarea spaţiilor din secţia accea. Ulterior reprezentanţi ai autorităţilor sanitar-veterinare nu au confirmat în mod cert corespondenţa dintre îmbolnăvirea bebeluşilor şi proba prelevată din lotul de brânză de vaci de la Lactate Brădet. Patronul companiei, Marius Badea, a declarat că va sista producţia fabricii în întregime şi crede că aceasta nu îşi va mai putea reabilita imaginea.

Prim-ministrul României şi vicepremierul Vasile Dâncu efectuează o vizită în judeţele Cluj şi Sălaj, unde se întâlnesc cu reprezentanţi ai administraţiei, respectiv din mediul economic, de cercetare şi cultural.