Reţeta delicioasă a dovleceilor umpluţi. Cum prepari sosul, cât îi ţii la cuptor şi ce ingredient dă savoare preparatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dovleceii umpluţi, un preparat delicios FOTO bucataras.ro

Gătiţi vara sub toate formele, dovleceii sunt un deliciu dacă îi umplem cu carne tocată şi prepaăm un sos cu smântână şi roşii. Reţeta mâncării gustoase o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ingrediente:

1,5 kg dovlecei mai mărişori 

2 roşii umplutură

100 g unt 

4 ouă

1 legătură mărar

1 ceapă

500 g carne slabă tocată de viţel 

 sare, piper, după cum vă e voia şi sănătatea 

2 ouă se pun la fiert 10 minute

Mod de preparare:

Ceapa, ouăle fierte şi mărarul se toacă. Carnea se înăbuşă în unt pe foc potrivit, douăzeci de minute amestecând mereu, pentru a da savoare preparatului. Se amestecă totul, carnea, cele 2 ouă crude, tocătura, sare, piper.

Dovleceii se curăţă de coajă, dacă aţi găsit mai mari – 7-8 cm diametru, ceea ce e bine pentru mâncarea noastră – dacă sunt mici, lăsaţi-i aşa, în coajă, că-i fragedă. Se scoate miezul şi se scobeşte un pic peretele cu o lingură, să se facă loc de umplutură. Se umplu dovleceii, se căpăcesc cu felii de roşii. 

Sos: 

2 linguri unt 

1 legătură mărar 

1 ceapă

4 roşii răscoapte 

1 ceaşcă smântână

Se toacă fin de tot ceapa. Se taie cubuleţe roşiile. Se încinge untul, se pune ceapa la rumenit; se stinge cu roşii şi miez de dovlecel. Într-o cratiţă unsă cu puţin unt se aşază dovleceii cu capacul în sus. Se toarnă sosul, apă aproape să-i acopere, se pun în cuptor la foc potrivit, acoperiţi, 1 ceas. Se toacă mărarul. Se descoperă 5 minute, să se rumenească, a şi scăzut zeama. Se toarnă smântâna, se mai lasă cât să dea în trei clocote. Se presară mărar, acum sunt cum nu se poate mai buni.

Gazetarul, pasionat de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Vă mai recomandăm şi:

Prăjituri moldoveneşti. Cum se prepară renumita „babă din tăieţei în două culori“

Cum se prepară ciudata chisăliţă moldovenească din corcoduşe verzi. Pare desert, dar se serveşte cu mămăligă

Mai multe pentru tine:
Ştrudel cu nuci aşa cum n-ai mai gustat până acum
Trump își dorește ca Putin și Xi Jinping să participe la summitul G20 de la Miami. „Fiecare țară va avea propria clădire”
Un mormânt roman unic, cu inscripție bilingvă: prima descoperire monumentală din Dibra, Albania
Cum arată fiica adolescentă a lui Kim Jong Un. Apariția spectaculoasă a lui Kim Ju Ae alături de liderul corean la Beijing, la prima ieșire internațională
Serialul de pe Netflix care face senzație în întreaga lume. S-a lansat pe 29 august, dar a ajuns în top în 14 țări
Piedone demisionează din PUSL și își face propriul partid. „A venit timpul să ajut cetățenii de la un alt nivel”. Ce spune despre candidatura la Primăria Capitalei
Regele Felipe al Spaniei mai are o fiică secretă? „Se spunea că e blondă și că semăna cu el”
Homosexualitatea și desfrâul din Biserica Română. Schimb de mesaje halucinant între un preot protosinghel și un tânăr + filmări în care bea vodcă și dansează pe manele. Dans din buric și în lăcașul sfânt: „Așa, iubirea mea” VIDEO
„Am fost mare vagaboandă”. Replica cu care Stela Popescu a șocat înainte să moară! Ce făcea, de fapt, în tinerețe
Facultățile de care mulți se feresc. Zeci de locuri la buget, neocupate: „Caută altceva”
Patru zodii, noroc dublu în următoarele 24 de zile. Se deschide o etapă prosperă, Săgetătorii și Capricornii culeg cele mai multe roade și sunt printre cele mai favorizate zodii