Cum faci cea mai gustoasă salată de boeuf. De ce se fierb ingredientele separat şi ce fel de cartofi alegem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salata de boeuf, un preparat pretenţios, dar gustos FOTO Adevărul

Salata care însoţeşte mesele festive se prepară uşor, dacă sunt respectaţi paşii gătirii. Reţeta salatei de boeuf o aflăm din lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, a regretatului gastronom Radu Anton Roman. Pentru un preparat gustos, gospodinele sunt sfătuite să fiarbă fiecare ingredient separat.

O atenţie deosebită trebuie acordată cartofilor care nu trebuie fierţi până se fărâmiţează. De asemenea, trebuie aleasă o carne fără grăsime care să nu lase zeamă.

Ingrediente şi cantităţi:

700 grame de carne de vită (macră: muşchiuleţ, pulpă)

700 grame de cartofi (din cei care nu se fărâmă deloc la fiert)

300 grame de castraveciori muraţi în oţet (sau mai puţin, dacă sunt prea acri)

50 grame de mazăre boabe

2 gogoşari muraţi 

3 morcovi mai mari

500 ml maioneză (cu sau fără lămâie)

sare, după gust

câteva măsline pentru ornat

Mod de preparare:

1. Carnea se pune la fiert, până se rasoleşte. Cartofii se fierb şi ei, dar măsurat, să nu se pătrundă de tot. După aceea, se curăţă şi se lasă să se răcească.

2. Mazărea, dacă e din cutie, o fierbi 5 minute; dacă e congelată, se fierbe până se înmoaie.

3. Morcovii, curăţaţi bine, se fierb cam o jumătate de oră (sau chiar mai puţin), să fie mai tari. Fiecare ingredient se fierbe separat, pentru a-şi păstra gustul.

4. Castraveţii si gogoşarii se taie mărunţel. Se face apoi şi maioneza.

5. Pe măsură ce legumele şi carnea au fiert şi s-au răcit, se taie şi ele mărunt.

6. Într-un castron se amestecă bine salata cu trei sferturi din maioneză. Se pune apoi salata muşuroi pe un platou, se rotunjeşte, se unge cu maioneza rămasă, iar gogosarul şi măslinele se taie feliuţe şi se ornează salata.

Taină: În loc de carne de vită se poate face salată şi cu carne albă de găină, curcan sau chiar peşte (şalău, biban, ştiucă ori chiar şi cu carne afumată). Totul e să fie o carne uscată, fără grăsimi moi sau lichide, că strică tot. Se mai pot pune în salată şi alte bunătăţi fierte – ciuperci, albuş, conopidă, sfeclă roşie, varză şi orice alte legume. Şi, desigur, ceva picant, cui îi place.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Mai multe pentru tine:
Prețurile au sărit în aer la Târgurile de Crăciun din Capitală! Cât au ajuns să coste vinul fiert, sărmăluțele și fasolea cu ciolan?! Vizitatorii au rămas uluiți!
Echipament de schi fără greșeli: clăpari, cască, schiuri, bețe, snowboard și ochelari - ghidul complet pentru începători și familii. Ce să cumperi online
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Cine o "sapă" zilnic pe Prinţesa Kate? E o înaltă trădare! Şi nu, nu e vorba de Meghan Markle
Nu cumpăra nimic înainte să vezi acest top 10 electrocasnice 2025 – cele mai bune alegeri pentru casă și cadouri de sărbători
Inspirație pentru bărbați: ținute urban casual și smart-casual de iarnă – Ghid complet, plus shopping online rapid
Ce afecțiune nemiloasă a ucis-o pe Roxana Moise, fostă concurentă Exatlon. Handbalistă de performanță și cu o viață activă, sportiva nu a putut fi salvată
Cât costă șuba ciobănească îmbrăcată de Diana Șoșoacă de 1 Decembrie? Verdictul dur al stiliștilor: „Se poartă numai la stână!” Moda e lansată, de fapt, de Gigi Becali