Cum faci cea mai gustoasă salată de ardei copt. De ce e interzis să-i speli, ce condimente dau savoare preparatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ardeiul copt, un preparat gustos

Salată nobilă, una dintre cele mai fine salate româneşti, dând ţinută unei fripturi banale, dar şi salatei de vinete; la o adică, ardeii copţi – fie ei capia sau doar graşi – au generozitatea de a putea fi mâncaţi, şi pe loc, şi la iarnă, aproape după aceeaşi reţetă.

 Aceasta este descrierea pe care o face Radu Anton Roman,  regretat gazetar şi gastronom, în lucrarea româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Iată reţeta pregătirii ardeiului copt pentru iarnă, dar şi pentru o masă de vară:

Conservă:

2 kg ardei graşi sau capia (cât mai mari şi mai sănătoşi)

150 ml oţet de vin 

 1 lingură zahăr sau miere

 2 linguri ulei 

2 lingurişe boabe muştar 

 10 g piper 

 1 aspirină 

1 foaie dafin  

o jumătate linguriţă sare.

Mod de preparare:

Se spală bine ardeii. Se coc în cuptor la foc iute sau pe un grătar, deasupra flăcării, să se pârlească uniform pe din afară dar să-şi păstreze carnea pe dinăuntru. Se pune zeama cu ale ei toate la fiert. Se aşază ardeii într-o cratiţă mare, se presară cu puţină sare şi se acoperă pentru circa un ceas. Se curăţă de pieliţă, cu răbdare şi un vârf de cuţit. Evitaţi apa, care le spală şi gustul. Se aşază în borcan. După primul clocot, se toarnă zeama peste ardeii curăţaţi (uleiul se va ridica la suprafaţă, protector). Se leagă cu celofan dublu, bine muiat şi spălat în apă fierbinte.

Salată:

2 kg ardei gras sau capia 

100 ml oţet de vin

 2 linguri untdelemn

 1 linguriţă sare

 1 praf cimbru 

 1 căpăţână usturoi (cui nu-i place să nu punp!). Ardeii se tratează grijuliu, ca mai sus, dar nu se mai pun în borcan vraişte ci se compune o stea splendidă într-un castron, cu codiţele spre margine. Se presează praful de cimbru peste ei. Se curăţă usturoiul, se taie de-a latul căţeii în felioare hiper-subţiri şi se cern peste ardei. Se amestecă sarea cu oţetul, se freacă cu untdelemn, se toarnă ploaie peste salată. Se lasă un sfert de oră, să prindă gust, apoi ardeii se sucesc, să bea şi să se-nmoaie pe amândouă părţile. 

Gazetarul, pasionat de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Mai multe pentru tine:
Mama măsura XS, fiicele cu siluete... lumești. Regina Letizia, superbă, dar îngrijorător de slabă la Premiile Prințesa de Asturia
Ce tranzacții suspecte a descoperit Libra Bank în conturile AUR. Ce plăți s-au făcut către patronul Realitatea PLUS, unde Simion și Georgescu sunt lăudați excesiv
SUA adaptează arme hipersonice pentru lansatoare mobile. Ce înseamnă pentru securitatea globală
Profesoară de biologie din Iași, implicată într-un scandal uriaș. Elevii ar fi găsit imagini cu ea pe site-uri pentru adulți: „Face filme”
Nu i-a citit niciodată fiicei „Cenușăreasa”, iar acum a interzis complet internetul în casă!
Mesajele Vasilicăi Enache, avocata decedată în explozia din Rahova, analizate de criminalist: „În acel bloc era o bombă cu ceas”
Câți ani de închisoare riscă Artanu, pentru agresiune sexuală?! Îndemnul avocatei Dalina Terzi pentru victimă: „Fetelor le e rușine, cedează psihic”
Tradiții și superstiții de Sfântul Dumitru. De ce nu e bine să atingi cuțitele în această zi
Comisarul european pentru economie, vizită timp de două zile în România. Cu cine are întâlniri programate
Artistul internațional care nu și-a mai văzut de trei ani copilul diagnosticat cu autism, născut din relația cu o româncă. Dezvăluiri uluitoare despre ultima lor întâlnire! „Copilul striga la ușă disperat: Tati, tati!”
Dotarea Armatei Roșii la 22 iunie 1941, în conformitate cu amintirile mareșalului G. K. Jukov