Copii salvaţi. Incubatoare pentru supravieţuirea nou-născuţilor din Bărăgan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii prematuri, salvaţi prin investiţii în aparatură performantă în maternităţi FOTO Salvaţi Copiii

În Regiunea Sud, rata mortalităţii infantile este, în medie, de 7,6 la mia de nou-născuţi vii, similară cu cea din 2015. În judeţul Călăraşi rata mortalităţii infantile este cea mai ridicată din ţară, cu 13,1 la mie.

Judeţele Giurgiu şi Ialomiţa marchează o creştere semnificativă a ratei mortalităţii infantile, unde, în 2016, aceasta a ajuns la 10,5 la mie, faţă de 6,4 la mie, în 2015 (Giurgiu) şi 10,4 la mie faţă de 8,1 la mie în 2016 (Ialomiţa). Judeţul Argeş păstrează valori similare cu anul trecut, respectiv 7,5 la mie.

Numai în această regiune, Organizaţia Salvaţi Copiii România a dotat cu 25 de echipamente medicale, imperios necesare supravieţuirii nou-născuţilor secţiile de neonatologie din localităţile: Piteşti, Călăraşi, Olteniţa, Târgovişte, Giurgiu, Slobozia, Ploieşti, Alexandria. În total, investiţia s-a ridicat la suma de 211.000 de euro.

În ultimii şase ani, Salvaţi Copiii România a investit peste trei milioane de euro în dotarea a 77 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi din 39 de judeţe ale ţării cu aproximativ 380 de echipamente medicale, care au ajutat la supravieţuirea a peste 31.000 de copii.

Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România subliniază importanţa ca toate companiile să îşi asume rolul social şi să investească în cauzele sociale : ”Atunci când o companie sprijină cauze sociale, ea investeşte, de fapt, în societatea în care îşi desfăşoară activitatea. Companiile care au folosit acest instrument, de a redirecţiona 20 de procente din profit către dotarea maternităţilor, au contribuit la salvarea prematurilor. Sunt copii care acum au împlinit cinci ani datorită acestui efort colectiv. Este important să continuăm împreună”.

Cum pot contribui companiile la salvarea prematurilor

Una din trei companii care au realizat profit în anul 2016 a ales să investească în cauze sociale, redirecţionând 20% din impozitul pe profit către proiecte derulate în beneficiul societăţii, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), la solicitarea Salvaţi Copiii România. Astfel, dintre cei 119.594 de contribuabili care au realizat profit, doar 39.067 au folosit această pârghie, de a sprijini cauzele sociale prin redirecţionarea unei părţi din impozitul pe profit. 

În ceea ce priveşte numărul companiilor care au ales să sprijine programul de reducere al mortalităţii infantile derulat de Salvaţi Copiii România, dinamica este una pozitivă, tot mai mulţi operatori economici înţelegând că investiţia în această cauză  este una necesară. Astfel, în 2012, primul an al implementării prevederii de redirecţionare a 20% din impozitul pe profit către cauze sociale, 125 de companii au redirecţionat 20% din impozitul pe profit către Organizaţia Salvaţi Copiii România, iar în 2016 numărul companiilor a ajuns la 234, suma astfel  colectată pentru dotarea maternităţilor fiind de 383.262 euro. În 2015 numărul companiilor a fost de 246, fondurile astfel colectate însumând 317.335 de euro, iar în 2014 fondurile colectate au fost de 229.742 euro.  În 2013,  suma colectată a fost de 208.561 de euro.

Vă recomandăm şi:

VIDEO Premieră în lumea medicală: o maternitate a fost inaugurată de două ori

FOTO Maternitatea din Călăraşi, pe lista UNICEF pentru certificare ca "spital prieten al copilului"