Cel mai ieftin şi delicios sos. Cum faci mujdeiul perfect, ce ingrediente adaugi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Usturoiul, un aliment delicios FOTO Shutterstock

Mujdeiul, unul dintre cele mai îndrăgite sosuri, se prepară rapid cu doar trei ingrediente. În funcţie de zonă, gospodinele adaugă oţet, mărar tocat sau iaurt.

Reţeta deliciosului preparat o regăsim la Radu Anton Roman, regretatul gastronom, în lucrarea gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

„Sosurile de usturoi sunt răspândite în toata lumea (mousse d’ail!) aşa că s-au rătăcit şi pe la noi vreo două-trei variante. Vi-l oferim pe cel mai simplu şi mai sărăcăcios (cel ce vi se dă la restaurante, cu pipeta, contra preţului unei vile la Vama Veche, pe plajă): usturoi, sare, apă”, nota autorul în lucrarea amintită.

Bucătarul iscusit ne învaţă cum să pregătim cel mai uşor sos de usturoi: „La-ndemână e să cureţi o căpăţână de usturoi şi să-i baţi căţeii-n draci într-o „chisarniţă“ de lemn. Potriveşti o linguriţă de sare grunjoasă şi, când totul e o pastă lipicioasă, se adaugă puţină apă. Merge la orice, carne, mămăligă, peşte”.

În funcţie de zonele geografice, la reţeta de bază a mujdeiului, gospodinele adaugă alte ingrediente. De exemplu, spunea Radu Anton Roman, „orice muică adaugă la pasta de bază - usturoi, sare, apă - o lingură de oţet, o linguriţă de ulei de floarea soarelui şi o lingură de mărar tocat, ca să se cheme că trecem prin Oltenia". 

Conform autorului, la Calafat se face sosul cu o ulcică de iaurt ori lapte bătut (da’ mai gros), două căpăţâni de usturoi, două legături de mărar, un praf de sare.

Usturoiul se pisează, mărarul se toacă, sarea se presară şi totul se amestecă, mergând mai ales la cărnuri fierte. 

„Pentru că în Transilvania dacă ajungem, lângă oarece ciolan afumat şi fiert, sigur «boreasa» va pune în piuliţa enormă de alamă, pe lângă cel puţin două căpăţâni de usturoi şi sare, şi un pahar de smântână, o lingură de oţet de mere, o linguriţă de miere şi ceva tarhon bine tocat, proaspăt sau în oţet“, arată în lucrarea sa Radu Anton Roman.

Cea mai importantă lucrare a gastronomiei româneşti

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia). 

Vă recomandăm să citiţi şi:

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Iranul se pregăteşte să livreze Rusiei sute de drone de luptă, afirmă Casa Albă

Deconspiraţi: Cine erau şi cu ce se ocupau de fapt „diplomaţii” ruşi expulzaţi din Belgia

Mai multe pentru tine:
Promoții de iarnă PetMax: Suplimente veterinare esențiale pentru câini și pisici cu reduceri de până la 69%
VIDEO Informații înfiorătoare despre unul dintre cele mai scandaloase cazuri din istorie. Safari uman la 70.000 de lire sterline. Mai mulți bogați au ucis cu cruzime copii și femei, familii întregi. Cum s-au organizat excursiile de vânătoare umană
Fashion Days Black Friday 2025 – ultimele ore de reduceri de până la 90%. Transformă-ți outfitul în cel mai spectaculos mod, cu opere de artă
Black Friday 2025 pe Flip.ro: cele mai mari reduceri la iPhone – economii de până la 1.000 de lei și telefoane premium sub 1.000 €
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: cele mai bune oferte pentru decorațiuni de Crăciun cu reduceri uriașe de până la 78%
„M-a lovit atât de puternic”! Celebra vedetă face dezvăluiri cutremurătoare la 53 de ani
Nu-l iartă nici după moarte?! Mariana Moculescu refuză să meargă la înmormântarea fostului soț! Unde și când va fi înmormântat maestrul?
Black Friday 2025 „Bla-Bla Black Shopping Weeks” la XXXLutz: transformă-ți casa de sărbători cu piese spectaculoase și reduceri de până la 50%
Ce i-a provocat unei jurnaliste cancer intestinal la 44 de ani? Nu fuma, nu bea și avea o greutate normală
Gestul șocant al Marianei Moculescu față de Horia Moculescu, chiar când acesta se afla pe patul de moarte: „Solicit să fie interzis!”
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: Top televizoare cu cele mai mari reduceri, de până la 5.000 de lei și calitate premium pentru living și dormitor