Cel mai ieftin aperitiv. Cum faci salata de vinete perfectă. Cât se frig pe jar ca să fie gustoase şi cât ulei se adaugă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salata de vinete este un aperitiv gustos şi usor de preparat în orice anotimp, dar mai ales vara. Se găteşte rapid, iar preparatul va fi cu adevărat delicios dacă legumele pe coc pe jar. Reţeta aperitivului ieftin şi sănătos o regăsim la regretatul gastronom Radu Antopn Roman, în lucrarea gastronomiei româneşti, „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.

Iată ce nota autorul despre acest preparat: “Şocant de gustoasă, salata de vinete e aperitivul aproape zilnic al unui anotimp românesc inexistent: vara-toamna. Adusă în Europa de arabi, vânăta este la noi una din cele mai importante legume ale sfârşitului verii şi o vedetă omniprezentă a „borcaniadei“ de toamnă: vinete tocate la congelator, vinete sărate la borcan, salată de vinete şi zacuscă, vinete împănate în suc de roşii, în ulei etc”.

Ingrediente:

 1 kg vinete (coapte, bine colorate, tari, lungi) 

 1 pahar untdelemn 

 1 ceapă roşie, mare tare 

 1 lingură oţet mere 

 2 roşii coapte 

sare, piper, după voie şi sănătate 

Mod de preparare:

Se pun vinetele la fript pe foc viu, pe toate părţile, până se-nmoaie. Se curăţă imediat de cojile arse, se sărează şi se pun la scurs, pe un fund înclinat, cel puţin 1 ceas. Se toacă mărunt ceapa, se spală iute într-un şuvoi de apă rece (să-i iasă amăreala oxidată) se scurge bine de tot. Se amestecă ceapa cu oţetul. Se toacă vinetele pastă, apoi pasta asta se freacă cu ulei, puţin câte puţin, până se-ntăreşte şi se face spumoasă. Se adaugă sosul de ceapă cu oţet (piper, dacă mai e cazul). Se ornează cu felii de roşii.

Taine: se mai pot adăuga 1-2 linguri smântână şi 3-5 căţei de usturoi pisat. Vinetele scurse şi tocate pot fi gătite şi cu maioneză. După ce au fost curăţate se amestecă cu o maioneză făcută din 2 gălbenuşuri ou, 200 ml untdelemn, 2 linguri zeamă de lămâie, 1 vârf linguriţă piper măcinat, 1 lingură smântână de frişcă şi 3 căţei usturoi. 

Gazetarul, pasionat de gastronomie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Mai multe pentru tine:
Descinderi DIICOT la Motru: tânăr de 30 de ani, prins cu saci de cannabis și plantație în serele părinților din Samarinești
Transformarea soției lui Lucian Viziru, după ce a fost criticată că arată ca o femeie de 60 de ani. Apariția îndrăzneață a Emei l-a eclipsat pe actor
Un tablou de Rubens, dispărut timp de peste 400 de ani, descoperit la Paris
Cât au plătit Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin, pentru o săptămână de vis în Grecia: „Am învățat să călătorim «light»”. Actrița a împărtășit secretul vacanțelor accesibile
Mihai Bendeac, destăinuiri despre viața amoroasă. De câți ani nu a mai ieșit actorul la o întâlnire romantică: „Îmi place foarte mult să fiu singur”
Jurnalistul Charlie Ottley a dezvăluit ce apreciază la țara noastră: „Unul dintre principalele puncte forte”. Ce expresii românești îl amuză
Fermecată de Kate Middleton, Melania Trump a avut o atitudine flagrant diferită față de Regina Camilla
Prețurile din România stârnesc dezbateri în online: „Rudele în vizită din Spania au rămas șocate. Nu înțelegeau cum trăiesc românii”
Actrițele nu-și puteau ține mâinile acasă când jucau cu Robert Redford: „Săruta cel mai bine la Hollywood!”
Avertismentul unui fost ministru moldovean: „Rusia va face din Moldova o bază militară". Ce spune despre George Simion și AUR
Cât costă cazarea în perioada sărbătorilor de iarnă la hotelul Simonei Halep din Poiana Brașov? Gică Hagi vă așteaptă la Mamaia: „Întâlnire cu Moș Crăciun”