Cea mai simplă şi sănătoasă mâncare. Cum faci cea mai bună salată de ciuperci, în ce se fierb şi cum prepari sosul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salata de ciuperci, un deliciu FOTO Adevărul

O gustare uşoară şi sănătoasă este salata de ciuperci. Puse la fiert şi amestecate cu diverse condimente, ciupercuţele devin un deliciu. Reţeta gustosului preparat o regăsim la Radu Anton Roman, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ingrediente:

piper, sare

1 pahar vin 

1 lingură oţet 

1 vârf cuţit cimbru uscat 

1 kg ciuperci, din cele cărnoase, ce se întăresc la fiert – păstrăviori de fag, mânătărci, ciuperci albe de cultur.

 

Sos: 

1 lingură untdelemn 

3 căţei usturoi 

1 lingură oţet (sau cât vă place) 

verdeaţă: mărar, pătrunjel 

Mod de preparare:

Ciupercile se grijesc bine în mai multe ape; asta e mai uşor dacă se rupe piciorul de pălărie. Se pun la fiert într-o zeamă de 1 litru apă cu piper, sare, vin, oţet şi cimbru. După un sfert de oră de clocot, ciupercile se scurg şi se lasă să se răcească. Verdeaţa se toacă. Usturoiul se pisează pastă. Se taie ciupercile felii subţiri, se stropesc cu oţet, ulei, usturoi, 1-2 linguri din zeama lor. Ciupercilor fierte – o mâncare elegantă li se pot adăuga alte diferite sosuri şi mai ales maioneze, când nu suntem în post. O maioneză clasică – 1 ou, 1 pahar ulei – poate fi amestecată cu mărar tocat, o lingură de smântână acrişoară, piper, zeamă de lămâie, câţiva căţei de usturoi pisaţi şi, iaca, o minunăţie. Un sos de roşii ori sos oltenesc de iaurt sunt alte întâlniri de dragoste ale ciupercuţelor fierte, prilejuind plăcute deschideri de ospeţe alături de vinul sec adecvat: Fetească Regală.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia). 

Mai multe pentru tine:
Tragedia care i-a marcat viața lui Horia Moculescu. A avut un fiu care a murit la 31 de ani. Mariana Moculescu, confesiuni dureroase: „Nu mai răspundea la telefon”
A murit Horia Moculescu! Mesajul cutremurător transmis de fiica celebrului compozitor: „Mă sufocă și mă strânge lumea, tată! Nu pot să respir. Nu știu să trăiesc.”
Promoții de iarnă PetMax: Suplimente veterinare esențiale pentru câini și pisici cu reduceri de până la 69%
Black Friday la Flanco: Top oferte la soundbar-uri, sisteme audio și boxe portabile
Black Friday 2025: Cele mai mari reduceri la jucării pe Noriel
Fashion Days Black Friday 2025 – ultimele ore de reduceri de până la 90%. Transformă-ți outfitul în cel mai spectaculos mod, cu opere de artă
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: Top televizoare cu cele mai mari reduceri, de până la 5.000 de lei și calitate premium pentru living și dormitor
Ce i-a provocat unei jurnaliste cancer intestinal la 44 de ani? Nu fuma, nu bea și avea o greutate normală
Black Friday 2025 pe Flip.ro: cele mai mari reduceri la iPhone – economii de până la 1.000 de lei și telefoane premium sub 1.000 €
VIDEO Informații înfiorătoare despre unul dintre cele mai scandaloase cazuri din istorie. Safari uman la 70.000 de lire sterline. Mai mulți bogați au ucis cu cruzime copii și femei, familii întregi. Cum s-au organizat excursiile de vânătoare umană
Imagini impresionante cu Kate Middleton în lacrimi! Sobră, Prințesa de Wales a onorat o tradiție specială