Cea mai gustoasă tocăniţă made in Oltenia. Reţeta preparatului delicios

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Populară la români, tocăniţa este preparatul care nu lipseşte de pe nicio masă. O reţetă cu de toate, aşa cum se găteşte în Oltenia, o regăsim în lucrarea Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia), aparţinând regretatului gastronom şi jurnalist, Radu Anton Roman.

“Zglobie foc tocăniţa asta, şi carnăciori, şi cartofi, şi destule verdeţuri, şi un pipăruş acolo, s-o "nervozeze". Trebuie să fie o minune, mai ales cu o mămăliguţă caldă şi un ulcior de vin”, nota Radu Anton Roman în “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ingrediente:

- 200 g cârnăciori;

- 5 tulpini de praz;

- 2 ardei graşi;

- 3 roşii mari răscoapte;

- 6 cartofi mari;

- un ardei iute (ciuşcă);

- o legătură de mărar;

- un pahar de vin alb;

- o legătură de pătrunjel;

- un pahar de untdelemn;

- sare;

- 500 g carne slabă de mânzat (pasăre, purcel).

Preparare:

Carnea, cârnăciorii şi prazul se taie îmbucături şi se pun la prăjit în ulei încins, până se rumenesc uşor. Ardeii, roşiile, ciuşca se grijesc şi se toacă mărunt din cuţit. Se stinge prăjeala cu roşii, se lasă 10 minute să dea bine în câteva clocote. Se curăţă cartofii, se taie îmbucături. Se adaugă o ceaşcă cu apă la tocană, se acoperă să fiarbă molcom, un sfert de oră, pentru ca gusturile să se lege între ele.

Se adaugă cartofii, ardeii, ciuşca şi vinul, se potriveşte de sare, se lasă tocana să bulbucească acoperită, pe marginea plitei sau în cuptor, cam o juma' de ceas. Se toacă verdeaţa. Se ia de pe foc, se presară mărar şi pătrunjel.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Mai multe pentru tine:
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Cadouri de Crăciun pentru bărbați care aduc zâmbete: cele mai haioase pijamale și pulovere, sub 100 de lei, care fac sărbătorile memorabile
Lenjerii de Crăciun care aduc magia sărbătorilor în dormitor – Stoc limitat! Alege cadouri cozy și festive pentru întreaga familie
Detaliul regal folosit de Meghan pentru cea mai recentă felicitare de Crăciun. Cu cine a dorit să semene micuța Lilibet
Motivul pentru care e bine să pui un bănuț în bradul de Crăciun. Tradiția păstrată din generație în generație
Cât de des ar trebui să faci sex, de fapt. Ce „omoară” intimitatea în dormitor
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Revoltă de zile mari după finala Vocea României 2025, câștigată de Alessia Pop. Publicul și-a exprimat nemulțumirea față de desfășurarea emisiunii și postul PRO TV
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate