Analiză Cât costă proba pentru trichineloză din carnea de porc se pot şi unde se face analiza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O probă recoltată din carnea de porc de veterinari este analizată pentru identificarea trichinelozei FOTO Adevărul

Medicii veterinari din DSVSA judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi cei de la nivelul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO) de la nivelul pieţelor agroalimentare vin în sprijinul consumatorilor prin asigurarea unui program prelungit de lucru.

Astfel, până pe 24 decembrie şi în perioada 28.12.2020 – 07.01.2021, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, centrele vor fi deschise. Orarul medicilor veterinari va fi afişat pe site-ul DSVSA-ului judeţean şi în punctele de lucru, în acesta fiind incluse numele medicului veterinar responsabil şi numerele de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.

De asemenea, la nivelul DSVSA judeţene şi al circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale teritoriale (CSVSAO) vor fi afişate informaţii utile consumatorilor, dar şi locaţiile în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spp. în carnea de porc.

Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie.

Probele se recoltează din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, muşchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci). Costul unui examen trichineloscopic la nivelul CSVSAO şi DSVSA este între 21 de lei (trichineloscopie directă) şi 76 de lei + TVA (digestie artificială) pentru probe provenite de la 10 porci.

În situaţia în care se vor constată încălcări ale normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în funcţie de gravitatea abaterilor se vor aplica sancţiuni contravenţionale conform HG 984/2005 şi/sau sancţiuni complementare prevăzute de legislaţia în vigoare.

ANSVSA pune la dispoziţia cetăţenilor numărul de „Call Center” – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

Vă mai recomandăm şi:

Alegeri parlamentare 2020. Noroc chior! Cum au devenit Mara Calista şi Sorin Lavric deputat şi senator, deşi nu mai sperau

Copila de AUR care a dus partidul la 15% în Botoşani şi a demisionat a doua zi