Universitatea Harvard, implicată în tranzacţii dubioase cu păduri din Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA Ploieşti investighează o afacere cu păduri în Buzău, unde cel mai mare proprietar privat de păduri din România, firma Scolopax , îşi vinde, în regim de urgenţă, toate suprafeţele pe care le-a cumpărat în ultimii nouă ani. De curând, reprezentanul local al companiei a fost reţinut de către procurorii anticorupţie. Scolopax este un SRL controlat în proporţie de 99,99 % de către universitatea Harvard, prin divizia sa de investiţii.

Scolopax a cumpărat 681 de hectare de pădure în urma unor retrocedări şi tranzacţii suspecte, scrie stiridebuzau.ro. Scolopax a fost reprezentantă de Dragoş Lipan Secu. Rădăcinile tranzacţiei ajung până în anul 2006, când unul dintre moştenitori, Nicolae Clăbescu, a depus mai multe cereri, la mai multe primării din judeţul Buzău, pentru a primi mai multe păduri.

Înainte de 1948, pădurile s-au aflat în posesia bunicii sale, Elena Clăbescu. Potrivit documentelor din arhivă, moştenitorilor Elenei Clăbescu, le-ar fi revenit doar o suprafaţă de 225 de hectare, pe raza localităţilor Lopătari şi Gura Teghii. Nicolae Clăbescu a depus iniţial o cerere la comisia locală Gura Teghii, de unde a şi primit rapid 226 de hectare. Acelaşi Clăbescu a mai revendicat 90 de hectare de la aceiaşi primărie. Comisia judeţeană Buzău a validat şi această a doua cerere.

Reprezentanţii primăriei din localitatea Gura Teghii au întocmit un referat prin care l-au sesizat pe primar că restituirea s-a făcut ilegal, deoarece cererile erau însoţite de aceleaşi documente, pentru suprafeţe diferite, iar pădurea se afla împrăştiată pe raza mai multor comune. Ceea ce, în opinia unor funcţionari din primărie, a depăşit competenţele comisiei. Referatul nu a fost luat în seamă, iar moştenitorii au fost puşi în posesie.

Nicolae Clăbescu a depus o altă cerere în localitatea Lopătari, prin care a solicitat încă peste 300 de hectare de pădure. Şi aici a depus aceleaşi documente precum cele de la Gura Teghii, însă de data asta primăria Lopătari i-a respins cererea. Clăbescu a făcut plângere la judecătoria Buzău şi a câştigat, irevocabil, cele 300 de hectare, pe raza comunei Lopătari. În total, moştenitorul s-a ales cu 615 hectare de pădure, deşi avea dreptul la nici jumătate.

Dragoş Lipan Secu, reprezentantul Scolopax România, a fost arestat acum două săptămâni, împreună cu soţia sa. Cei doi sunt cercetaţi de către procurorii DNA Bihor pentru luare de mită şi spălare de bani.

CITEŞTE ŞI: Cum au reuşit doi botoşăneni să „ţepuiască” cu un milion de euro Universitatea Harvard. Americanii spun că nu au păţit niciodată aşa ceva