Revoluţia din '89, la Buzău. Vărsarea de sânge a început în seara de 22 decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa MApN

Au trecut 32 de ani de la evenimentele din Decembrie 1989, care a produs victime şi printre buzoieni. Momentul a fost marcat în municipiul Buzău printr-o ceremonie militară şi religioasă de comemorare a eroilor martiri căzuţi atunci.

La evenimentul din Piaţa Dacia au participat rude ale celor morţi, membri ai asociaţiilor revoluţionarilor din Buzău, reprezentanţi ai Armatei, ai autorităţilor locale, precum şi zeci de cetăţeni. 

Manifestarea s-a ţinut într-un cadru restrâns, având în vedere condiţiile impuse de pandemie.

Faţă de alţi ani, în cadrul ceremonialului din acest an dedicat evenimentelor din decembrie 1989 a avut loc un singur discurs, cel al reprezentantului Asociaţiei Revoluţionarilor „Club 22”, Lionel Zosmer.

La Monumentul Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989 au fost depuse coroane de flori şi candele.

Foto I.B.  

La Buzău, vărsarea de sânge a început în seara de 22 decembrie. Un număr de 25 de buzoieni au murit pe raza judeţului Buzău, iar alţi 22, în Bucureşti, Braşov, Hunedoara, Târgovişte şi Timişoara. 

Cinci buzoieni au murit în Palatul Comunal, fiind împuşcaţi de către un ofiţer de armată, Gheorghe Olteanu, de altfel singurul militar condamnat la închisoare pentru omor. 

Mariana Toader, soţia unuia dintre cei ucişi în Palatul Comunal, nu şi-a găsit liniştea nici acum, la 32 de ani de la tragicul eveniment. 

În oraşul Buzău, focurile de armă au încetat de abia pe 25 decembrie 1989, atunci când, la televizor, se anunţase că Nicolae şi Elena Ceauşescu şi Elena au fost executaţi la Târgovişte.

Vă mai recomandăm şi:

VIDEO Turiştii români redescoperă Vulcanii Noroioşi după lunga perioadă de restricţii impuse de pandemie

FOTO Start în modernizarea unui drum turistic din judeţul Buzău, neasfaltat de peste patru decenii