Reţeta storceagului de nisetru, „furată“ de la bătrânii pescari din Delta Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Storceagul sau storceacul, cum i se mai spune, este o ciorbă de peşte specifică Deltei Dunării. Provine din bucătăria ucraineană şi nu trebuie confundată cu ciorba de peşte lipovenească. Storceagul este o ciorbă care se face din peşte cu carne albă şi fără oase.

Trebuie menţionat că, după ce a fost interzis pescuitul sturionilor, în pescării se găsesc delicatese precum cega, nisetrul sau morunul aduse numai din crescătorii.

Este mai scump decât alţi peşti, preţul mare fiind dat şi de faptul că aceşti peşti nu au oase, ci numai cartilagii. Sunt alimente benefice pentru sănătate, întrucât conţin vitamine, fosfor şi seleniu în cantităţi mari.

Reţeta de storceag de nisetru, ”furată” de la bucătari din zona Deltei Dunării, ne este împărătşită de chef Cristi Dobre, iniţiatorul unui eveniment culinar bazat pe preparate din peşte şi frcute de mare. Festivalul ”Ice & Fire street food” va avea loc la Buzău între 19 şi 21 aprilie. 

Pentru a prepara storceagul de nisetru avem nevoie de un peşte din această specie, de peste două kilograme, care se eviscerează. Tăiem după aceea capul şi coada, pe care le punem la fiert în 10 litri de apă.

Separat, restul de carne se taie în bucăţi de aproximativ trei centimetri grosime, pe care le frecăm cu sare. 

”Ne mai trebuie şapte cartofi cuburi, patru morcovi rondele, două, trei cepe tăiate juliene, patru ardei Bianca tăiaţi cuburi. Acestea se adaugă în apa în care fierb capul şi coada peştelui”, spune chef Cristi Dobre.

Cartofii se taie în cubuleţe mici şi se adaugă în oală după 15 minute după ce am adăugat celelalte legume. Tot acum se adaugă şi coada peştelui şi rondelele pe care dorim să le folosim în ciorbă.

După ce cartofii s-au fiert, adăugăm carnea de nisetru, care va fierbe în circa 15 minute. Separat se bat ouăle împreună cu smântâna.

”Lăsam focul mai mic şi batem zece ouă cu un litru de smântână, după care, peste smântână, adăugăm puţin câte puţin din zeama fierbinte, amestecăm continuu până când aducem la aceeaşi temperatură smântâna cu ouăle”, spune Cristi Dobre.

Adăugăm amestecul în ciorbă împreună cu 50 mililitri de oţet. Luăm de pe foc şi adăugăm o legătură de mărar şi jumătate de legătură de leuştean tocate în prealabil. ”Puneţi cât mai mult leuştean!”, este sfatul bucătarului buzoian.

Presărăm sare dacă mai este nevoie şi piper proaspăt măcinat. Dacă se doreşte acrită, se poate adăuga în momentul servirii oţet sau zeamă de lămâie.

Mai multe pentru tine:
Tradiții și superstiții de Sfântul Dumitru. De ce nu e bine să atingi cuțitele în această zi
Ce tranzacții suspecte a descoperit Libra Bank în conturile AUR. Ce plăți s-au făcut către patronul Realitatea PLUS, unde Simion și Georgescu sunt lăudați excesiv
Profesoară de biologie din Iași, implicată într-un scandal uriaș. Elevii ar fi găsit imagini cu ea pe site-uri pentru adulți: „Face filme”
Câți ani de închisoare riscă Artanu, pentru agresiune sexuală?! Îndemnul avocatei Dalina Terzi pentru victimă: „Fetelor le e rușine, cedează psihic”
Politicieni huiduiți la sfințirea Catedralei Naționale. Susținătorii lui Călin Georgescu au strigat numele fostului candidat la prezidențiale
Mama măsura XS, fiicele cu siluete... lumești. Regina Letizia, superbă, dar îngrijorător de slabă la Premiile Prințesa de Asturia
Dotarea Armatei Roșii la 22 iunie 1941, în conformitate cu amintirile mareșalului G. K. Jukov
Comisarul european pentru economie, vizită timp de două zile în România. Cu cine are întâlniri programate
Artistul internațional care nu și-a mai văzut de trei ani copilul diagnosticat cu autism, născut din relația cu o româncă. Dezvăluiri uluitoare despre ultima lor întâlnire! „Copilul striga la ușă disperat: Tati, tati!”
Nu i-a citit niciodată fiicei „Cenușăreasa”, iar acum a interzis complet internetul în casă!
Mesajele Vasilicăi Enache, avocata decedată în explozia din Rahova, analizate de criminalist: „În acel bloc era o bombă cu ceas”