Porcul „de țară“, o raritate și la sate. De ce au ajuns gospodarii să cumpere carnea de la supermarket VIDEO

0
Publicat:

Cei mai mulți români vor avea în meniul de sărbători carne de porc adusă din străinătate sau din marile combinate autohtone. Chiar și cei de la țară preferă să cumpere carne de la măcelărie sau din supermarket, în loc să mai crească porci ca pe vremuri.

Vasile Marin face parte din generația de gospodari care nu concepeau să-i prindă sărbătorile de iarnă fără porci în grajduri. Buzoianul de 65 de ani, localnic al comunei Vadu Pașii, își amintește că pe vremuri nu era gospodărie din care să nu se audă guițat, înainte de Crăciun.

Creșterea porcilor în gospodării începe să dispară. FOTO I. Bunilă

De atunci, spune domnul Vasile, au dispărut aproape toți porcii din curțile vecinilor săi. 

„Nu prea mai are niciunul pe aci. În toată comuna Vadu Pașii, dacă e să cauți, cred că sunt cinci, șase care au avut porci. Erau și alte timpuri. Acum, cu cerealele astea, mulți au dat pământurile la ăștia cu tractoarele și s-au descurajat, nu mai vor să crească. Mulți își fac griji că nu au ce să le dea de mâncare”, spune Vasile Marin, localnic din Vadu Pașii.

Nea Vasile se numără printre gospodarii, din ce în ce mai mulți, care au renunțat să mai crească porci. Cauzele ar fi multe, spune localnicul din Vadu Pașii. Ar fi neputința bătrânilor, comoditatea celor mai tineri, costurile foarte mari de creștere, dar și alternativa mult mai convenabilă a cumpărării cărnii din magazin.

„Mulți iau carne de la măcelărie. de la supermarket, să aibă acolo cât să treacă Crăciunul, să poată să facă și el o sarma, un cârnat, o friptură. Porcii ăștia sunt însă crescuți mai mult forțat și nu au gustul ca ăla de la țară. Când mâncai o sarma, ceva, un cârnat, se simțea”, ne spune localnicul din Vadu Pașii.

Vasile Marin a renunțat să mai crească porci. FOTO I. Bunilă

Sunt din ce în ce mai mulți cei ca nea Vasile care au uitat cum este să hrănească porcii sau să curețe după ei, în grajd. Preferă să cumpere din carmangerii, chiar dacă știu că nu e la fel de bună ca de la un porc de țară.

„Nu am porc anul ăsta. Eu am copii, aduc ei, îmi cumpără cât îmi trebuie. La 77 de ani, nu mai pot să cresc. Iau carne de la magazin, ca toată lumea, nu mă mai chinui să mai cresc, să mai fac murdar în curte”, spune o localnică din Vadu Pașii.

Chiar și după ce obiceiul creșterii suinelor în curți a pălit vizibil în România, mulți orientându-se către achiziționarea de carne de porc din surse comerciale, țara noastră rămâne lider european la acest aspect. Circa 400.000 de gospodării din România dețin în continuare porci, potrivit Autorității Naționale Sanitar Veterinare din România.