VIDEO Bucureştiul, invadat de şobolani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şobolanii pun stăpânire pe Capitală                                    FOTO: Adevărul

Odată cu vara, numărul şobolanilor care umblă pe străzile şi prin parcurile Bucureştiului a devenit alarmant. Adevărul vă prezintă câteva imagini edificatoare, filmate în zona Piaţa Chibrit, unde mai mulţi şobolani se luptă pentru resturile de mâncare găsite chiar şi pe băncile pe care stau oamenii.

Asemenea scene pot fi văzute însă chiar şi în toiul zilei în Centrul Vechi, pe malul Dâmboviţei în zona Unirii sau Eroilor, sau peste drum de Cercul Militar Naţional, pentru a sublinia doar câteva zone din centrul Capitalei. Situaţia în periferie este şi mai gravă, iar în privinţa rozătoarelor autorităţile nu par să ia măsurile care se impun.

În luna februarie, presa trăgea un semnal de alarmă în privinţa unei posibile invazii de şobolani şi ţânţari, Capitala rămânând la acea vreme fără servicii de deratizare şi dezinsecţie. 

„Tratamentele de combatere a şobolanilor şi ţânţarilor trebuie să fie continue şi să acopere toate zonele din oraş. Orice întrerupere a acestora duce la dezvoltarea necontrolată a dăunătorilor, cu efecte grave asupra sănătăţii populaţiei”, declara la acea vreme biologul Constantin Răduţu.

Şobolanii sunt responsabili pentru transmiterea mai multor boli, printre care Boala Sodoku sau febra muşcăturii de şobolan, care este provocată de spirillum minus, spirocheta din sângele şi saliva rozătoarei. Aceasta este transmisă omului prin muşcatură, determinându-i reacţii locale, febră, durere de cap, dureri musculare, chiar decesul.

Invazie de şobolani în mai multe zone ale Bucureştiului

De asemenea, leptospiroza este o alta boală transmisă de şobolan, prin contactul omului cu solul sau cu apa contaminate cu urina rozătoarei. Persoana infectată prezintă, după perioada de incubaţie (21 de zile), febră, tulburări hepatice, renale etc. Ea are nevoie urgentă de îngrijire medicală, pentru că boala poate duce la deces. Prin contactul cu alimente contaminate de rozătoare, omul se poate îmbolnăvi de listerioză, care este o boală infecţioasă, cu o perioadă de incubaţie între trei şi zece zile, care se manifestă prin de dureri articulare, inflamarea ganglionilor, erupţii, febră.

Nu în ultimul rând, şobolanii transmit şi rabia sau turbarea. Aceasta este o boală infecţioasă acută determinată de virusul rabic transmis de la animale la om prin muşcătură. Este o encefalo-mielită (boala a sistemului nervos) cu evoluţie rapidă şi invariabil duce la deces.

Mai multe pentru tine:
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Ucrainenii din străinătate nu vor să meargă la război și atacă guvernul de la Kiev: „De ce să mă întorc să lupt? Pentru ce?”
Urme de urs la Sâmburești de Olt, într-o zonă de deal. Primar: „Singura soluție, schimbarea legislației tembele actuale”
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani
O teorie controversată: croissantele nu sunt franțuzești, iar sosul de pizza nu este italian. „Bucătăria italiană nu există”, afirmă un istoric culinar
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Un deputat USR susţine că numele său ar fi pe listele de susţinători ai Dianei Şoşoacă. „Semnătura mea, falsificată”
CSM Bucureşti, învinsă fără drept de apel de Metz, în sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Prințul Paul al României, prins în Malta. El a fost găsit într-un resort