Viaţa de telenovelă a româncei Lenuţa, femeia care a uimit Australia: a fugit de Ceauşescu în Ghana şi a devenit victima unui soţ care dorea mai multe neveste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românca şi-a publicat cartea recent FOTO Facebook Give Me Courage

O româncă în vârstă de 61 de ani, Lenuţa Hellen Nadolu, a atras atenţia presei din Australia, după ce a scris şi a publicat o carte în care povesteşte încercările prin care a trecut de-a lungul timpului, vorbind şi despre căsătoria cu un ghanez, dar şi despre tatăl său care o supunea unor chinuri cumplite.

Povestea impresionantă de viaţă a româncei începe în urmă cu 41 de ani, atunci când îl întâlneşte pe bărbatul pe care îl numeşte în cartea „ Give Me Courage“ – Dr. Victor, un ghanez venit să studieze medicina în Capitală. Viaţa Lenuţei a fost una dură dintotdeauana, potrivit site-ului The Sydney Morning Herald, care precizează că tatăl ei i-a făcut viaţa un calvar şi, ori de câte ori avea ocazia, o supunea unui tratament înfiorător.

L-a cunoscut pe Victor în 1973

Dacă ar fi rămas în România, Lenuţa Hellen Nadolu ar fi avut de înfruntat două mari obstacole: regimul comunist şi barierele impuse de familia sa. Aşadar, a ales să fugă din România comunistă sperând să aibă o viaţă mai bună în Ghana, dar, înainte de asta, în 1973 l-a cunoscut pe Victor, un ghanez venit să studieze medicina în Capitală, care a salvat-o de la moarte pe mama Lenuţei care făcuse un avort. În acea perioadă, întreruperile de sarcină erau interzise, iar cele care le făceau ajungeau la închisoare. În condiţiile în care femeia se simţea tot mai rău după avort, Victor a ajutat-o, iar Lenuţa a apreciat foarte mult gestul bărbatului care şi-a pus cariera în pericol doar pentru a o ajuta pe mama ei.

Încă de la început, Lenuţ şi Victor au format un cuplu nonconformist: el un bărbat de culoare cu 13 ani mai în vârstă, ea o femeie foarte frumoasă încercată dur de viaţa trăită în România. 

A ajuns în apartamentul lui Victor

Nu a fost dragoste la prima vedere, dar a fost o scânteie care i-a făcut să se apropie în următoarele săptămâni şi în cele din urmă Victor a invitat-o la el acasă pe Lenuţa, care a acceptat să meargă în apartamentul lui. Au făcut dragoste şi după acest moment fata se tot gândea la ce îi spunea tatăl ei despre prima noapte de amor. 

„Dacă îţi pierzi virginitatea înainte să te căsătoreşti, o să-ţi tai carnea şi o să pun sare pe ea“, erau cuvintele de care Lenuţa îşi amintea cu teamă. Mai mult decât atât, tatăl fetei era foarte afectat de ce spunea lumea, iar înainte cu doi ani ca Lenuţa să îşi piardă virginitatea a dus-o la medic să se asigure că este încă virgină, după ce un vecin de-al lor a spus despre fată că ar fi desfrânată. Mai mult decât atât, tatăl Lenuţei l-a dat în judecată, iar certificatul care atesta faptul că Lenuţa este încă virgină l-a băgat în puşcărie pe tânăr. 

A doua zi după ce şi-a pierdut virginitatea fata a început să se poarte ciudat, dar mama ei şi-a dat imediat seama că ceva nu este în regulă. Tatăl tinerei a vrut ca fiica lui să îşi facă un alt control ginecologic ca să se asigure că tânără este încă virgină, dar fata a fugit acasă la Victor, acolo unde se simţea mult mai în siguranţă. După câteva săptămâni a aflat că este însărcinată, spre disperarea părinţilor ei care nici nu voiau să audă de aşa ceva.

A plecat în Ghana şi a avut parte de surpriza vieţii ei

Timpul a trecut, dar Victor a vrut să se reîntoarcă în ţara sa, Ghana, iar Lenuţa a decis să îl urmeze, deşi între ei nu era o dragoste foarte mare. Însă, înainte de a pleca, Victor i-a spus tatălui Lenuţei că trebuie s-o facă pe proaspăta lui soţie să aibă mai mult respect, altfel o va trimite înapoi în România. În cele din urmă a născut-o pe fiica sa şi au plecat amândouă, alături de Victor, în Ghana, iar până în acel moment nu a ştiut nimic de familia soţului său. Ajunşi pe aeroport, Victor a spus: „Aceasta este mama mea“, arătând spre o femeie tânără care stătea alături de tatăl său. Apoi, a arătat spre alte femei: „Şi aceasta este mama mea, şi aceasta la fel“. 

Prea confuză să mai întrebe ceva, Lenuţei i-au venit în minte cuvintele pe care bunica ei i le spunea înainte de a pleca în Ghana: „Unde mergi? Nu ştii nimic despre locul ăla. Când o să ajungi acolo, un bărbat o să poată avea mai multe soţii, iar tu o să poţi fi schimbată pentru o cămilă“.  

„Dacă nu-ţi convine, uşa e a ta“

A rămas însărcinată cu cel de-al doilea copil, iar în a cincea lună de sarcină a găsit o scrisoare de dragoste pe care o primise soţul ei de la tânără în vârstă de 17 ani cu care urma să se căsătorească. Atunci, el a spus sec: „Dacă nu-ţi convine, uşa e a ta. Aici, în Africa, două soţii nu înseamnă nimic. Voi aveţi doar aventuri, noi măcar suntem sinceri“, moment în care Lenuţa a decis să pună capăt mariajului pe care îl avea. Avocatul ei a avertizat-o că o să aibă parte de un proces complicat, pentru că în Ghana femeile nu divorţează cu una cu două. Între timp, rămăsese însărcinată cu cel de-al treilea copil. 

Divorţul a fost extrem de complicat, pentru că soţul ei era unul dintre cei mai respectaţi medici din acea zonă, dar Lenuţa a luptat până la capăt şi, de teamă să nu rămână fără copiii săi, a decis să fugă cu ei înapoi în România, cu riscul de a fi prinsă de autorităţi şi de a rămâne fără cei trei copii ai săi. 

Ajunsă înapoi în ţara noastră, Lenuţa a început să se confrunte din nou cu probelemele pe care tatăl ei i le făcea atât ei, cât şi copiilor săi. În 1983, disperată de situaţia în care se afla, a obţinut o viză de turist de la Ambasada Australiei, după ce o ghicitoare i-a prezis că o să-şi găsească liniştea într-o ţară al cărei nume începe cu litera „A“. A decis să plece în Australia, iar pe copiii săi i-a lăsat în România cu familia sa. După un an, cei trei copii au plecat după mama lor, care acum este un model pentru mulţi oameni, pentru curajul de care a dat dovadă prin alegerile pe care le-a făcut în viaţă, dar şi cu deciza de a publica o carte despre toate experienţele prin care a trecut.