Unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a construit la Bucureşti cel mai mare bloc ilegal din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magnatul Eyal Ofer, proprietarul proiectului imobiliar Cathedral Plaza, consideră justiţia din România „nedreaptă” după ce Curtea de Apel Suceava a decis că documentele în baza cărora a ridicat clădirea de 19 etaje  de lângă Catedrala Sfântul Iosif sunt ilegale. 

Eyal Ofer, deţinător al mai multor companii de renume din întreaga lume şi titular al unor investiţii de aproape un miliard de euro în România, a criticat dur, azi, într-o conferinţă de presă, decizia Curţii de Apel Suceava care a declarat clădirea ilegală.

Omul de afaceri construise imobilul de birouri pentru a-l vinde, urmând apoi a fi închiriat. Planurile i-au fost date peste cap de justiţia din România. El a declarat că a încheiat un precontract  de vânzare-cumpărare în baza căruia ar urma să primească pentru clădire suma de 70 de milioane de euro.

Precontractul prevede însă o serie de obligaţii pe care dezvoltatorul trebuie să le ducă la îndeplinire până la sfârşitul acestui an, moment în care tranzacţia ar urma să fie perfectată. Obligaţiile investitorului sunt finalizarea lucrărilor, darea în folosinţă a clădirii şi închirierea unei cote din spaţiul de birouri totalizând puţin peste 12.000 de metri pătraţi, toate până în decembrie 2011. Reprezentanţii companiei spun însă că sunt în imposibilitatea de a-şi îndeplini obligaţiile, din cauza neîncrederii potenţialilor chiriaşi, care, potrivit lui Ofer, după decizia judecătorească definitivă a Curţii de Apel Suceava, "refuză să vină".


Cea mai mare construcţie ilegală din ţară trebuie pusă la pământ. Cine o demolează?

"Nu vin chiriaşii. Oamenii vor siguranţă, iar în acest moment există un uriaş semn de întrebare legat de valabilitatea autorizaţiei de construcţie", au spus reprezentanţii Millennium Building Development, subsidiara românească a Miller Global, companie specializată în investiţii imobiliare pe plan internaţional condusă de Ofer.

Clădirea a fost ridicată în baza unui PUZ şi a unei autorizaţii de construcţie dată de primarul sectorului 1, lucru considerat de Curtea de Apel Suceava illegal deorece imobilul se află în apropierea unui monument istoric, astfel încât instituţia abilitată să-şi dea acordul era Consiliul General alMunicipiului Bucureşti.

Magnatul s-a declarat contrariat precizând în mai multe rânduri că nu poate fi sancţionat un investitor pe motiv că o autoritate a statului şi nu alta i-a dat o autorizaţie valabilă în baza căreia a construit ceva.

"Nu ştiam că trebuie să luăm autorizaţia de la Vatican, pentru că, dacă am fi ştiut, am fi mers acolo şi am fi cerut-o. Noi am cerut autorizaţie de la instituţia abilitată în acel moment să ne-o elibereze şi nu înţelegem de ce ne aflăm astăzi în acest blocaj", a spus Ofer, cu referire la principalul oponent al proiectului Cathedral Plaza, Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti.

Monseniorul Ioan Robu, explică în exclusivitate pentru „Adevărul“ de ce şi-a dat acordul pentru ca turnul de 19 etaje să fie ridicat lângă Catedrala Sfântul Iosif.

Omul de afaceri a criticat "abordarea" instituţiilor din România faţă de investitorii străini, întrebându-se de ce acestora li se pun piedici atunci când încearcă să construiască "ceva care aduce beneficii comunităţii", anunţând că, odată cu intabularea, a plătit autorităţilor locale şi "taxa de real-estate" pentru Cathedral Plaza pentru anul 2011, în valoare de jumătate de milion de euro.

Eyal Ofer este unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din lume, fiind specializat în investiţii imobiliare, transporturi maritime şi în sectoarele aferente shipping-ului. Eyal Ofer este director al Royal Caribbean International şi Celebrity Cruises Holding, companii care valorează mai multe miliarde de dolari. În prezent Ofer "îşi construieşte vapoarele în România", făcând recent o comandă de 400 de milioane de euro şantierului naval din Mangalia. Potrivit unei estimări proprii, afacerile lui Ofer în România se ridică la o valoare de 900 de milioane de euro.