Invazie de şobolani în Parcul IOR din Bucureşti. Primăria Capitalei: Ultima deratizare a fost făcută în luna mai, rozătoarele vin de pe zona retrocedată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şobolani în Parcul IOR FOTO Capura Digi24

Şobolanii mişună în Parcul Alexandru Ioan Cuza, fostul IOR, din sectorul 3 al Capitalei. Mai mult decât atât, relatează Digi24, resturile alimentare lăsate de bucureşteni în zonă le asigură rozătoarelor hrana. Potrivit Primăriei Generale a Capitalei, ultima deratizare în zonă a fost făcută pe 20 mai.

Sute de rozătoare sunt în Parcul IOR din sectorul 3 al Capitalaei, la intrarea dinspre Bulevardul Nicolae Grigorescu. În această zonă, unde vin foarte mulţi copii, se află o patiserie şi un magazin, dar şi pubele de gunoi care reprezintă surse de hrană rozătoarelor. Pe lângă asta, şi resturile alimentare lăsate de locuitori în parc le asigură hrana rozătoarelor.

Potrivit Digi24, Primăria Capitalei susţine că ultima acţiune de deratizare în Parcul IOR a avut loc în luna mai a acestui an. De asemenea, reprezentanţii municipalităţii susţin că deratizarea nu a acoperit şi zona din parc retrocedată, aflată în proprietate privată.

„În acest an, în parcul Alex. Ioan Cuza (fost IOR), 3D România, în prezenţa reprezentanţilor Direcţiei Parcuri sector 3, a executat tratamentul de deratizare în data de 20.05.2014. S-au aplicat momeli raticide în cantitate de 59,19 kg, momeli amplasate în staţii de intoxicare plasate în locuri ferite. Precizăm că în portiunea de teren aflată la intersecţia str. Nicoale Grigorescu cu bd. Liviu Rebreanu (staţia de metrou Titan) nu au fost aplicate tratamente de deratizare deoarece acest teren este o proprietate privată al cărui proprietar nu a putut fi identificat şi contactat. Toate prestaţiile de deratizare se execută numai cu acordul şi în prezenţa proprietarului sau a administratorului respectivei locaţii. În perioada următoare, în parc se va reveni cu un tratament suplimentar, dar este absolut necesar ca reprezentanţii Primăriei Sectorului 3 să sprijine punerea în aplicare a Planului de Igienizare în acest parc prin identificarea deţinătorului acestui teren. În cazul în care acesta nu va putea fi identificat, pe acest amplasament nu vor putea fi făcute tratamente şi va exista în permanenţă un focar de dezvoltare a populaţiilor de şobolani, lucru care va conduce la diminuarea gradului de decontaminare cu acest vector în parcul Al. I. Cuza“, se arată într-un comunicat remis de Prim[ria General[ a Capitalei către Digi24.


Primaria Capitalei are un contract pentru astfel de servicii de deratizare cu firma 3D Romania, un contract prelungit în fiecare an, după expirarea acestuia în 2008. Valoarea contractului este de 2,5 milioane de euro pe an, pentru o suprafaţă de 228 de kilometri pătraţi. În capitala ţării vecine, la Budapesta, serviciile de deratizare costă 700.000 de euro într-un an, pentru o suprafaţă de 525 de kilometri pătraţi.