Cum dispare cărămidă cu cărămidă o clădire monument istoric din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa de pe strada Visarion nr.8 a rămas o ruină. FOTO Hotnews.ro

Constuită după planurile arhitectului Ion D. Berindei, clădirea monument istoric aflată la intersecţia bulevardului Lascăr Catargiu cu strada Visarion a dispărut pur şi simplu. De mai bine de 10 ani, clădirea a fost lăsată la voia întâmplării, pe teren fiind aprobat un bloc de cinci etaje.

Din 2001, a fost lăsată în paragină, demolată parţial în mod ilegal, iar în final ce a mai rămas din ea a fost furat cărămidă cu cărămida, hoţii acţionând în spatele prelatei cu care monumentul a fost acoperit, scrie Hotnews.ro. Mai mult, pe terenul pe care se află casa este aprobat de Primăria Sectorului 1 un bloc de cinci etaje. 

Deşi organizaţiile nonguvernamentale au atras atenţia asupra stării jalnice în cre se află clădirea monument istoric, nimeni nu a luat vreo măsură.

În 2007 casa a rămas fără tâmplărie, iar în 2008, proprietarii au încercat să o demoleze, operaţiune oprită de autorităţi fiind ilegală. Atunci clădirea a rămas fără acoperiş.

Apoi, proprietarii au scos-o la vânzare, între timp fiind aprobat şi un bloc de cinci etaje pe terenul respectiv.

Clădirea de pe strada Visarion 8 face parte din ansamblul de monumente Lascar Catargiu care este şi zonă protejată.

Desi clădirile monument sunt distruse sistematic, iar acest lucru se vede cu ochiul liber, până acum nu s-a găsit niciun vinovat. Legea monumentelor spune clar că distrugerea unui monument este infracţiune, potrivit Hotnews.ro.

În alte ţări civilizate, proprietarii clădirilor monument sunt obligaţi să-şi întreţină în bune condiţii clădirile vechi. Dacă se întâmplă ca cineva să nu respecte această regulă, este somat şi amendat. În ultimă instanţă, imobilele sunt expropriate.