Cum dispare cărămidă cu cărămidă o clădire monument istoric din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa de pe strada Visarion nr.8 a rămas o ruină. FOTO Hotnews.ro
Casa de pe strada Visarion nr.8 a rămas o ruină. FOTO Hotnews.ro

Constuită după planurile arhitectului Ion D. Berindei, clădirea monument istoric aflată la intersecţia bulevardului Lascăr Catargiu cu strada Visarion a dispărut pur şi simplu. De mai bine de 10 ani, clădirea a fost lăsată la voia întâmplării, pe teren fiind aprobat un bloc de cinci etaje.

Din 2001, a fost lăsată în paragină, demolată parţial în mod ilegal, iar în final ce a mai rămas din ea a fost furat cărămidă cu cărămida, hoţii acţionând în spatele prelatei cu care monumentul a fost acoperit, scrie Hotnews.ro. Mai mult, pe terenul pe care se află casa este aprobat de Primăria Sectorului 1 un bloc de cinci etaje. 

Deşi organizaţiile nonguvernamentale au atras atenţia asupra stării jalnice în cre se află clădirea monument istoric, nimeni nu a luat vreo măsură.

În 2007 casa a rămas fără tâmplărie, iar în 2008, proprietarii au încercat să o demoleze, operaţiune oprită de autorităţi fiind ilegală. Atunci clădirea a rămas fără acoperiş.

Apoi, proprietarii au scos-o la vânzare, între timp fiind aprobat şi un bloc de cinci etaje pe terenul respectiv.

Clădirea de pe strada Visarion 8 face parte din ansamblul de monumente Lascar Catargiu care este şi zonă protejată.

Desi clădirile monument sunt distruse sistematic, iar acest lucru se vede cu ochiul liber, până acum nu s-a găsit niciun vinovat. Legea monumentelor spune clar că distrugerea unui monument este infracţiune, potrivit Hotnews.ro.

În alte ţări civilizate, proprietarii clădirilor monument sunt obligaţi să-şi întreţină în bune condiţii clădirile vechi. Dacă se întâmplă ca cineva să nu respecte această regulă, este somat şi amendat. În ultimă instanţă, imobilele sunt expropriate.
 

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite