Crişan devine Kilometrul 0 al ecoturismului românesc. Ambasadorul Americii, impresionat de Delta Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul Americii, Mark Gitenstein, împreună cu campionul nostru olimpic la caiac-canoe , Ivan Patzaichin, au inaugurat primul centru care promovează agrementul eco Dunăre.

Asociaţia "Ivan Patzaichin - Mila 23" în parteneriat cu Centrul de Ecoturism Rowmania (CER) a lansat săptămâna trecută "Rowmania", un program care îşi propune să promoveze ecoturismul în România.

Astfel, în localitatea Crişan, din inima Deltei Dunării, a fost lansat primul centru de eco-turism care, cu ajutorul unor bărcuţe de lemn, numite canotci, are misiunea de a promova şi implementa concepte precum dezvoltare durabilă, eco-turism, sat sustenabil sau turism activ în România.

Plecând de la aceste  coordonate majore proiectul Rowmania îşi doreşte să faciliteze acest tip de agrement, care în viziunea promotorilor este cea mai bună soluţie pentru comunitatea locală respectivă.

"Canotca este o barcă pe care am făcut-o după un concept original şi în care am combinat elementele tradiţionale ale lotcii cu agilitatea şi uşurinţa în utilizare a canoei.

Ca să creăm prototipul, am colaborat cu unul dintre puţinii meşteri de bărci din lemn din Tulcea, un om pasionat cu care vrem să deschidem şi o şcoală- atelier cu ajutorul căreia vrem ca această meserie să fie salvată.

Noutatea pe care o aduce canotca este că poate fi folosită ca o bicicletă a apelor cu care turiştii se pot strecura pe cele mai înguste canale din Deltă, ajutându-i să descopere comorile locului", a declarat unul din promotorii acestui program, multiplul campion olimpic Ivan Patzaichin.

La această inaugurare au asistat şi Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Mark Gitenstein şi soţia acestuia, Libby Gitenstein. Aceştia s-au declarat îndrăgostiţi de Delta Dunării, precizând că sunt déjà la a treia vizită în această zonă.

„Sunt privilegiat pentru că, în calitate de reprezentați ai SUA avem şansa să ajutăm România să dezvolte ecologic o zonă aşa de frumoasă. Noi, în America, am făcut toate greşelile pe care le puteam face în dezvoltarea unei zone asemănătoare, dar în România aceste greşeli nu vor fi repetate, deoarece comunitatea a conştientizat valoarea unor idei, a unor oameni ca Ivan Patzaichin şi valoarea moştenirii culturale locale", a declarat Gitenstein.

Centrul inaugurat este primul dintr-o reţea de 10 astfel de stabilimente "Rowmania" ce vor fi create în toată Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

Aceste centre vor oferi musafirilor deltei trasee de turism lent, cu ghidare şi interpretare atât la centru cât şi prin intermediul unor însoţitori instruiţi chiar din rândurile localnicilor, implicarea forţei de muncă locale fiind una dintre principalele obiective ale proiectului.