Secretele unei vieţi de cuplu fericite. Care sunt ingredientele-minune ale armoniei conjugale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un cuplu fericit îşi oferă posibilitatea de evolua individual FOTO Adevărul

O relaţie de cuplu împlinită ne poate influenţa în toate domeniile vieţii. Împlinirea în căsnicie sau pur şi simplu într-o relaţie depinde însă de câteva secrete, spun specialiştii. Se află la îndemâna oricui, dar necesită antrenament şi multă voinţă.

În mod aparent a forma o relaţie de cuplu este o chestiune cât se poate de uşoară şi care vine de la sine. În realitate, după ce magia primelor luni de iubire s-a risipit, iar cei doi ajung să-şi cunoască şi defectele, nu doar calităţile, încep şi primele probleme. De altfel multe relaţii şi căsnicii ajung să devină încărcate de resentimente, frustrare şi toxicitate, tocmai fiindcă parteneri cred că viaţa în doi se construieşte de la sine şi fără cel mai mic efort. 

Specialiştii spun că de fapt o relaţie se construieşte, evident bazându-ne pe sentimente reciproce. Mai mult decât atât, traiul în doi, spun aceeaşi specialişti, necesită informare, educaţie, dar şi câteva secrete.

Libertatea şi evoluţia, o condiţie esenţială

Specialiştii spun că libertatea este esenţială într-un cuplu. Partenerii trebuie să se bucure de libertate de mişcare, de afirmare. Aceştia, spun psihoterapeuţii de cuplu, trebuie să evolueze separat, pentru ca mai apoi să poată evolua împreună. Fiecare partener trebuie să se asigure că este fericit la nivel personal. „Contează fericirea ambilor parteneri şi cum contribuie fiecare atât la fericirea lui proprie, cât şi la cea a cuplului. Orice relaţie evoluează în timp, pentru că şi partenerii de cuplu evoluează separat“, spune Daniel Panainte, specialist în psihoterapia de cuplu. Într-o relaţie de cuplu reuşită, spune acelaşi specialist, partenerii trebuie să evolueze. 

Iubirea nu trebuie să fie condiţionată, iar intimitatea nu trebuie să cunoască bariere. Pentru o relaţie de cuplu fericită, partenerii trebuie să fie capabili să renunţe la toate măştile şi zidurile. În acest context şi încrederea joacă un rol esenţial. „O relaţie de cuplu reuşită înseamnă în primul rând evoluţie. Când trăieşti în armonie cu partenerul tău, când iubirea nu este condiţionată, încrederea îşi face apariţia atât în partener, cât şi în tine, iar gradul de intimitate este mult mai ridicat, asta înseamnă că eşti dispus să te laşi văzut aşa cum eşti, fără a mai pierde timp şi energie cu construirea unei măşti pe care să o porţi sau cu ridicarea unui zid între tine şi celălalt. Când reuşeşti să simţi toate acesta într-o relaţie de cuplu şi celelalte relaţii vor căpăta alte nuanţe, pentru că tu te-ai schimbat, şi duci schimbarea în toate celelalte relaţii: profesionale, colegiale, de prietenie, de familie“, precizează Daniel Panainte.

Comunicarea şi selecţia

Totodată specialiştii spun că într-un cuplu comunicarea este esenţială. Partenerii trebuie să-şi exprime deschis nevoile şi dorinţele. De multe în cuplul tipic românesc comunicarea lipseşte. Iar acest lucru face ca partenerii să nu-şi cunoască dorinţele şi nevoile. Implicit apar frustrarea, tristreţea, lipsa de perspectivă şi poate chiar furia, violenţa verbală sau fizică. „Tipicul cuplului romanesc e dat, în principal, de lipsa exprimării nevoilor în cuplu, care duce la multă frustrare, lezare emoţională şi deteriorarea încrederii în partener, iar mai devreme sau mai târziu se ajunge la moarte emoţională“, precizează Daniel Panainte. 

Totodată partenerii trebuie să selecteze din cotidian doar ceea ce este important pentru evoluţia cuplului. Partenerii trebuie să realizeze care sunt dorinţele individuale şi comune pentru a fi fericiţi şi să renunţe la „gura lumii“ sau la „aşa se face“, „aşa se cade“, „aşa făceau bunicii“. „Partenerii au nevoie să distingă calitatea informaţiilor, cerinţelor actualei societăţii şi să integreze în relaţia lor doar ceea ce-i ajută pe ei să evolueze, nu ceea ce este la modă să se întâmple într-un cuplu.

În contrast, o relaţie de cuplu „tradiţională“ se învârte în jurul unor subiecte fierbinţi (familie, sex şi copii) pe pilot automat, ca urmare a influenţelor directe ale societăţii, religiei şi educaţiei primite. De aceea, efortul conştient al cuplului de a trece de la o etapă la alta reprezintă un salt calitativ pe care ambii parteneri îl fac cu scopul de a evolua împreună“, adaugă Bogdan Panainte.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Domenii mai puţin cunoscute în care pot fi folosite urzicile

România, locul 1 în Europa la bullyingul copiilor între 11-13 ani