Ridicarea deșeului menajer în Maramureș, sistată de la 1 octombrie. Ce se întâmplă cu gunoiul din gospodării

0
Publicat:

Societatea care ridică deșeurile menajere din Baia Mare și o parte din Maramureș a anunțat că începând de sâmbătă, 1 octombrie 2022, nu le mai ridică. Există condiții legale doar pentru deșeurile reciclabile, colectate separat.

Deșeurile nu vor mai fi ridicate de mâine în Baia Mare FOTO Graiul Maramureșului

Baia Mare și o parte din Maramureș rămâne, de sâmbătă, 1 octombrie 2022, fără posibilitatea de a mai depozita deșeurile menajere. Societatea Drusal, operatorul care colectează și transportă deșeurile, a anunțat că începând cu 01.10 2022, a încetat contractul cu depozitul zonal Sânpaul, județul Mureș, acolo unde îl transporta până acum. Astfel, începând de mâine, operatorul a anunțat, practic, că nu va mai ridica gunoiul menajer.

Vă aducem la cunoștință faptul că începând cu data de 01.10.2022, SC DRUSAL SA este obligata sa sisteze activitatea de colectare a fracției umede din zona 1 SMID a județului Maramureș, deoarece operatorul care administrează depozitul ecologic de la Sânpaul (SC IRIDEX GROUP SRL), ne-a notificat încetarea contractului de depozitare a fracției umede la depozitul zonal Sânpaul începând cu data de 01.10.2022, in baza notificării nr. 26247/30.09.2022 primită de la CJ Mureș”, anunță Drusal într-un comunicat de presă.

Nu mai există condiții legale

Și pentru că nu mai exista alte soluții legale de continuare a activității de eliminare a deșeurilor, societatea este nevoită să sisteze colectarea deșeurilor umede colectate în amestec, pe întreaga rază de activitate.

Este vorba despre Baia Mare și 31 de unități administrativ-teritoriale din totalul de 74, ceea ce înseamnă aproape jumătate din județ.

Precizăm că suntem organizați astfel încât să reluăm activitatea de colectare de îndată ce se îndeplinesc condițiile legale pentru aceasta activitate”, mai transmite Drusal SA.

De asemenea, societatea mai anunță că va colecta doar deșeurile reciclabile, colectate separat, deoarece „pentru această activitate există în continuare soluții viabile.”

Potrivit unor surse, la ora publicării acestui material, autoritățile s-au întrunit în ședință pentru a găsi soluții la problema deșeurilor.

De menționat este faptul că la Fărcașa – Maramureș s-a început construcția unei gropi de gunoi ecologice încă din 2015, însă deocamdată zace nefolosită, din cauza faptului că terenul pe care a fost făcută este instabil.

Patru ani mai târziu au început lucrările de punere în siguranță, iar până anul viitor ar trebui să fie gata. Dacă nu se va reuși, Maramureșul va trebui să restituie UE o finanțare de aproape 80 de milioane de euro. Pentru un județ ca Maramureșul, această sumă ar însemna faliment.