Cum faci cel mai bun magiun de prune fără zahăr

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magiunul de prune este unul din produsele româneşti cele mai apreciate. Fără adaos de zahăr, poate fi consumat, cu moderaţie, şi de către diabetici.

Reţeta magiunului de prune este extrem de simplă, însă este un „secret” pentru ca magiunul să aibă gustul atât de apreciat. „Cel mai important este să faci focul potrivit, pentru a nu se arde magiunul. Dacă focul este prea tare, se va lega de fundul ceaunului şi va primi un gust de afumat, de aceea focul trebuie să fie mic spre mediu şi trebuie amestecat încontinuu”, explică tanti Ileana, o bătrână de 83 de ani.

„Când eram copii, prepararea magiunului era un eveniment important. Era o distracţie să stăm toată noaptea afară, în curte, să învârtim în ceaun. Veneau prietenii din vecini la noi, iar cât trebuia să învârtim în ceaun, spuneam glume, râdeam cu toţii, era amuzant”, îţi aminteşte ea.

Acesta este un mic disconfort, spre deosebire de dulceţurile pe care le preparăm astăzi, care sunt gata repede cu ajutorul unor stabilizatori şi gelatine, magiunul are nevoie de patru, până la şase ore de stat pe foc. Chiar dacă se face pe aragaz, e nevoie de o cratiţă cu pereţi dubli ori de fontă, pentru ca magiunul să nu se ardă. „După ce am venit în oraş, am făcut magiun în cuptorul de la aragaz, dar am dat focul foarte mic şi am urmărit mereu să nu se ardă”, mai spune bătrâna.

Pentru prepararea după reţeta tradiţională a magiunului, prunele se spală, se curăţă de codiţe şi de sâmburi şi se pun în ceaun, pe foc mic. „Mai auzeam pe unele cunoştinţe că puneau aspirină sau zahăr. Altele adăugau zeamă de lămâie. De la mama, însă, am învăţat că nu e necesar absolut nimic, nici zahăr, nici conservant, ci trebuie doar fiert foarte bine”, mai spune bătrâna.

Odată puse prunele în ceaun, trebuie doar urmărit focul să fie foarte mic. Dacă folosiţi cuptorul de la aragaz, focul nu trebuie să depăşească 160 de grade Celsius. Şi aici, însă, e necesară urmărirea atentă şi, mai ales, e nevoie de câteva ore bune de fierbere.

Pentru a fi sigure că nu se va face mucegai pe deasupra, e nevoie ca borcanele să fie foarte bine sterilizate. După ce sunt spălate, se vor ţine în cuptor la 120 - 150 de grade Celsius pentru 10-15 minute, iar apoi sunt gata să fie folosite.

Mai puteţi citi:

Peste o jumătate de kilogram de canabis, descoperit de poliţiştii de frontieră

Mai multe pentru tine:
Lancôme Bestseller în România: Parfumuri iconice, mascara virală și skincare premium pentru cadouri de lux
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: cele mai bune oferte pentru decorațiuni de Crăciun cu reduceri uriașe de până la 78%
Black Friday 2025 „Bla-Bla Black Shopping Weeks” la XXXLutz: transformă-ți casa de sărbători cu piese spectaculoase și reduceri de până la 50%
VIDEO Informații înfiorătoare despre unul dintre cele mai scandaloase cazuri din istorie. Safari uman la 70.000 de lire sterline. Mai mulți bogați au ucis cu cruzime copii și femei, familii întregi. Cum s-au organizat excursiile de vânătoare umană
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: Top televizoare cu cele mai mari reduceri, de până la 5.000 de lei și calitate premium pentru living și dormitor
Promoții de iarnă PetMax: Suplimente veterinare esențiale pentru câini și pisici cu reduceri de până la 69%
Cristina Teleanu, în lacrimi. Fosta avocată, devenită ciobăniță, acuzații grave pentru soțul ei: „Un om fără școală să mă umilească..."
Black Friday 2025 pe Flip.ro: cele mai mari reduceri la iPhone – economii de până la 1.000 de lei și telefoane premium sub 1.000 €
Complot împotriva căsniciei lui Alin Oprea. Artistul crede că fosta lui soție vrea să-l despartă de actuala: „Eu și Medana suntem bine, ne iubim!”
Mariana Moculescu, revoltă maximă! Nu a fost lăsată să intre la priveghi! Mesaj dur pentru Alexandra Velniciuc „Nu înțeleg cine stă în spatele acestor decizii”
Cum a avertizat-o Prințul Philip pe Kate Middleton chiar înainte să moară. Vorbele bunicului Prințului William au cutremurat-o pe Prințesă