Cum a ajuns Germania să-şi „deporteze“ copiii-problemă în Maramureş. Suma enormă plătită lunar de statul german pentru fiecare minor
0Procurorii români de la Crimă Organizată au date conform cărora programul de reeducare derulat de doi cetăţeni germani în Vişeu de Sus şi finanţat de statul german este doar un paravan în spatele căruia s-au comis infracţiuni. Acuzaţii similare au fost aduse încă din 2006, când publicaţia „Der Spiegel“ atrăgea atenţia că proiectul prin care au trecut mii de tineri germani „a scăpat de sub control“.
Procurorii de la Crimă Organizată i-au audiat toată noaptea de marţi spre miercuri pe cei opt suspecţi, doi nemţi şi şase români, acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minori şi lipsire de libertate în mod ilegal.
„Projekt Maramureş“, proiectul iniţiat de doi cetăţeni germani în Maramureş, considerat de procurorii de la Crimă Organizată un paravan pentru exploatarea tinerilor cu probleme de comportament din Germania, este una dintre sutele de astfel de iniţiative derulate în cadrul unui program guvernamental german. Kârgâzstan, Grecia, Rusia, Namibia, România sunt câteva dintre ţările în care au ajuns câteva mii de minori germani începând din anii ‘80 în ceea ce se doreşte a fi un program alternativ de reeducare a tinerilor cu probleme, se arată într-o anchetă din 2006 a publicaţiei „Der Spiegel“. Acuzaţiile aduse atunci unor proiecte similare din România şi din alte ţări sunt izbitor de asemănătoare cu acuzaţiile pe care procurorii DIICOT le aduc, astăzi, celor care coordonează programul din Maramureş.
ONG-urile primesc între 4.000 şi 6.000 de euro pentru fiecare copil
Sunt înscrişi în program tineri care au comis infracţiuni, copii care provin din familii distruse sau ai căror părinţi nu prea sunt interesaţi de propriii urmaşi, iar unii au tulburări traumatice, care ar necesita, de fapt, terapii speciale, arată sursa citată.
Conform articolului, statul german plăteşte ONG-urilor partenere sume între 4.000 şi 6.000 de euro lunar pentru fiecare copil căruia trebuie să-i asigure un program de reeducare la finalul căruia tinerii vor putea, teoretic, să se reintegreze în societatea germană. Sume între 200 şi 300 de euro lunar primesc şi familiile de fermieri care îi găzduiesc şi au grijă de aceşti tineri: „Pentru familii este un câştig dublu: mulţi bani şi muncă ieftină“.
Jurnaliştii germani notează că în România s-a creat o puternică reţea axată pe astfel de servicii care cuprinde instituţii private, fundaţii sau asociaţii, cum ar fi „Societatea protestantă din Stuttgart“, „Projekt Maramureş“ sau „Casa Copiilor Schäfer“.
„Călătorie în timp în România“
Proiectele sunt prezentate idilic drept „călătorii în timp“ şi se desfăşoară în ferme izolate din zone rurale aflate departe de civilizaţie: „Aşa-zisa călătorie în timp este altfel de cum ne-am aştepta - o călătorie în trecutul unei educaţii negre, cu muncă forţată şi pedeapsă. Pentru că, în presupusele „familii potrivite“, Marcel (unul dintre copiii abuzaţi în 2006 - nr) şi alţi câţiva copii din Germania sunt folosiţi ca servitori: minorii transportă lemnul, muncesc câmpurile sau fac grădinărit. Unii transportă găleţi grele de apă dimineaţa devreme şi seara târziu din fântâna din care sunt alimentaţi atât oamenii, cât şi animalele. Munca grea ar putea încă să servească unor scopuri pedagogice, dar măsurile punitive draconice nu o fac în niciun caz. Vorbim despre bătăi, batjocură sau insulte. Acest lucru s-a întâmplat cu Marcel când a refuzat să cureţe covoarele familiei gazdă. A fost bătut cu o mătură, i-a scris el unui supraveghetor“.
Concluzia jurnaliştilor germani: „Ceea ce experimentează Marcel într-un sat din pustiul Transilvaniei, lângă Sighişoara, nu este un caz izolat, nu este o conduită incorectă a unui singur promotor, ci rezultatul unui serviciu de asistenţă socială pentru tineret scăpat de sub control care deportează copii din Germania care sunt consideraţi a fi dificili“. Criticile aduse programului la ministerul de resort au rămas în 2006 fără răspuns, astfel că iniţiative precum Projekt Maramureş au continuat.
Suspiciunile anchetatorilor români
Procurorii DIICOT au făcut, în 27 august, opt percheziţii domiciliare în Vişeu de Sus şi comuna Leordina, judeţul Maramureş, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în trafic de persoane, trafic de minori şi lipsire de libertate în mod ilegal.
„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2014 - august 2019, opt suspecţi, dintre care doi cetăţeni germani, soţ şi soţie, au constituit un grup infracţional organizat care a avut ca principal scop traficarea pe raza judeţului Maramureş, a mai multor tineri de naţionalitate germană, cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani, sub paravanul desfăşurării unor activităţi autorizate de servicii educative ce vizau recuperarea şi reintegrarea socială a acestora, în baza unor programe şi proiecte derulate şi coordonate de către cei doi suspecţi de naţionalitate germană“.
În realitate, spun procurorii, tinerii „au fost supuşi unui regim de lipsire de libertate, de interzicere în a comunica în exterior cu familiile din Germania ori cu alte persoane sau autorităţi române, fiind obligaţi ca, sub pretextul unui aşa-zis „program de reeducare“ conceput de către cetăţeanul german, să execute munci epuizante în gospodăriile unor localnici aflaţi în anturajul suspecţilor, dincolo de capacităţile şi limitele fizice ale vârstei lor ori afecţiunilor de care suferă, practicându-se asupra minorilor metode umilitoare, degradante, ţinerea lor în stare de sclavie şi exercitarea asupra lor în mod repetat de acte de violenţă gravă şi ameninţări.”
Protecţia Copilului Maramureş: „Nu am fost sesizaţi despre cazuri de abuz“
Cei patru minori germani găsiţi în urma percheziţiilor DIICOT la centrul pentru copii „Projekt Maramureş“, din Vişeu de Sus, au fost preluaţi de Protecţia Copilului şi beneficiază inclusiv de consiliere psihologică. Instituţia din Maramureş arată că nu a fost sesizată despre existenţa unor cazuri de abuz asupra copiilor germani până la acţiunea DIICOT.
„La solicitarea DIICOT au fost instituite măsuri de protecţie în regim de urgenţă pentru patru minori germani, tineri incluşi într-un program social finanţat de statul german, într-un proiect derulat în România, intitulat „Projekt Maramureş“. Cei patru minori beneficiază de serviciile sociale specifice oferite în centrele de primire în regim de urgenţă, inclusiv de consiliere psihologică din partea specialiştilor. Totodată, în conformitate cu reglementările legale în vigoare, un reprezentant autorizat al DGASPC Maramureş i-a însoţit pe minori la audierile efectuate de organele de cercetare penală“, precizează DGASPC.
Aceeaşi sursă menţionează că, până la notificarea DIICOT, direcţia nu a fost sesizată cu privire la existenţa unor cazuri de abuz asupra minorilor germani incluşi în programul social derulat în Maramureş. „În acest context, pentru cei patru minori rămâne instituită măsura de protecţie specială în regim de urgenţă, până la sosirea în Maramureş a reprezentanţilor legali din Germania“, se arată în comunicatul citat.
Primarul din Vişeu: „Au condiţii foarte bune“
La rândul său, primarul oraşului Vişeu de Sus, Vasile Coman, a declarat pentru publicaţia „emaramureş.ro“ că nu crede că în acest caz este vorba despre trafic de persoane: „Nu cred că statul german încredinţează copii unei asociaţii din Germania să facă trafic de persoane, au avut loc acolo controale din Germania. Este o asociaţie germană care funcţionează de dinainte de 2012, când am venit eu la primărie. Sunt zeci de copii din Germania, vin psihologi, cadre didactice, au condiţii foarte bine, sunt cazaţi într-un centru amplasat într-o zonă foarte frumoasă, pe Valea Vinului din Vişeu de Sus“, a spus Coman.
Potrivit unor surse judiciare, unul dintre cetăţenii germani suspectaţi în cazul de sclavie din Maramureş a fost reţinut, astfel că până acum în acest caz au fost reţinute patru persoane, iar alte două vor fi cercetate sub control judiciar.
Reprezentanţii „Projekt Maramureş” nu au răspuns la încercările reporterilor de a-i contacta.
Citeşte şi