Remedii naturiste pentru calmarea şi vindecarea tusei - sfaturile medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tusea poate fi tratată cu ceaiuri

Tot mai multe persoane se confruntă în această perioadă a anului cu tuse. Cei care decid să nu mai meargă până la cabinetul medical pot face acest lucru acasă cu ajutorul câtorva remedii naturiste.

Medicii spun că tusea este consecinţa unei răceli sau infecţii a căilor respiratorii şi poate creea necazuri dacă nu-i tratată la timp şi corespunzator. Majoritatea microbilor au ca şi cale de acces cavitatea bucală şi nazală. Amigdalele sunt bariera principală, motiv pentru care se şi inflamează cel mai frecvent lăsând în urma acea tuse umedă seacă sau mixtă

Tusea umedă adică din piept apare ca un mecanism reflex de expulzare a factorilor iritativi printr-o secreţie abundentă de mucus. Aceasta se întâlneşte în  sinusite recurente, astm bronşic,insuficienţă cardiacă. Tusea seacă (cea mai întâlnită) este din gât, iritantă fără mucozităţi. Aceasta trebuie calmată, nu stopată. Aceasta se întâlneşte în boli pulmonare, TBC, boli inflamatorii, alergii afecţiuni din zona ORL carenţe severe de fier. Tusea mixtă este consecinţa unui tratament incomplet şi incorect.

Medicul arădean Dan Merişca ne vorbeşte despre cum tratăm tusea acasă.

Tusea seacă: primul pas este calmarea. Pentru asta putem folosi ceai de scai vânăt, sirop de ridiche neagră cu miere de albine obţinută din flori de tei, sirop de extract de cimbrişor. Pasul doi – dezinfecţia. Se foloseşte albastru de metilen (o metodă mai puţin agreeată de copii, dar eficientă) în intervalele dintre ceaiurile de calmare. Dezinfecţia locală se mai poate face şi cu ceai de salvie sau extract de salvie. Pasul trei-antiinflamatoarele locale - extrasul de coacăze negre sau propolis.

Pasul patru - stoparea dezvoltării microbiene prin igienizare şi decongestionare -cu ser fiziologic, apă marină, picături nazale, ulei de pin, brad.

Sirop de ridiche neagră

Ridichea neagră se pune într-un bol, iar la capătul cu frunze se face o scobitură în care să încapă o linguriţă de miere. Mierea se toarnă în scobitură, iar bolul se pune lângă o sursă de căldură constantă (sobă, calorifer). După 6-12 ore, în bol va apărarea un sirop, din care se consumă câte o linguriţă de 3-4 ori pe zi. 

Remedii pentru tusea umedă

Medicul Dan Merişca spune că un efect calmant, decongestiv, mucolitic îl are siropul de extract de iederă, nalbă, tei şii uleiul volatil de patlagină.

„Pentru tusea mixtă se poate folosi schema de tratament sugerată în tusea seacă, deoarece se consideră a fi consecinţa unei boli incorect tratate”, afirmă Dan Merişca.

Vă mai recomandăm: Zece remedii naturiste care ne scapă de „roşu în gât“. Cum putem scăpa de durerea chinuitoare fără medicamente

Remedii naturiste în caz de ulcer gastric