Medicii arădeni ies mâine în stradă pentru două ore de protest în faţa sediul CJAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mâine dimineaţă, medicii arădeni pichetează Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Arad.  Protestul acestora vine faţă de  de pachetul de legi şi ordonanţe care privesc domeniul sanitar, emise de actualul Guvern în ultimul timp.

Protestul va avea loc între orele 10.00-12.00. Cei care organizează protestul sunt Patronatul Medicilor de Familie Arad şi Sindicatul Medicilor de Familie Arad.

Protestatarii au adresat chiar şi o scrisoare către pacienţi, după cum urmează: „În ultimele luni suntem supuşi unor presiuni extreme şi au apărut hotărâri care, pe de o parte, nu ne mai permit să vă îngrijim aşa cum este nevoie şi, pe de altă parte, nu ne mai asigură cele strict necesare  cabinetelor (privind plata personalului - asistente, medici, contabili, femeie de serviciu - a întreţinerii cabinetelor, a cumpărării celor  necesare funcţionării cabinetelor şi plata dărilor către stat). Sunt vremuri grele şi pentru dvs. şi v-am fost alături mereu,  încercând să găsim soluţii împreună pentru ca sănătatea dvs. să nu aibă de suferit. Din păcate, hotărârile Ministerului şi ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate fac ca de la 1 aprilie să nu mai putem face un nou Contract cu Casele de Asigurări, căci acesta ne-ar pune în situaţia de a nu vă mai putea acorda îngrijirile fireşti, pe care noi le considerăm necesare pentru sănătatea dumneavoastră.  De asemenea, un asemenea contract ar duce la închiderea rapidă a cabinetelor datorită datoriilor. Noul Contract ne impune să uităm de Jurămânul nostru de medici, să alegem cine primeşte medicamente compensate şi cine nu (căci vom avea plafon), să nu vă consultăm decât o singură dată la 3 luni, să vă cerem coplata, să nu dăm reţete şi bilete  de trimitere decât pentru  20 pacienti pe zi, să cumpăram cititoare de carduri şi servere din banii proprii, să introducem date pe cardurile de asigurat în loc să consultăm, să lipim coduri de bare pe reţete  şi multe altele … Noi NU dorim să vă punem sănătatea în pericol. Chiar dacă nu mai putem încheia  Contract cu Casa de Asigurări de la 1 aprilie, pentru o perioadă vom continua să vă consultăm şi să vă indicăm tratamentul potrivit fără să fim plătiţi, vom fi în cabinete, dar nu vom mai avea voie să vă dăm reţete compensate, analize sau trimiteri.  Dacă ministerul şi casa de asigurări vor continua totuşi să refuze să ia deciziile fireşti, vom fi nevoiţi să închidem cabinetele, cu tot regretul nostru.  Am făcut eforturi foarte mari ca să rămânem în ţară, să ne facem meseria,  dar în prezent cu tot sacrificiul nostru nu putem susţine un sistem anti-pacient, anti-medic”.