De ce se sărbătoreşte Ziua Poliţiei pe 25 martie, de Bunavestire. De la Agie,la Miliţie şi Poliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

25 martie, ziua Poliţiei Române, nu a fost aleasă întâmplător. Pe primul steag al instituţiei care a purtat în trecut denumirea de Agie se găseşte scena în care Maica Domnului primeşte de la înger- Buna Vestire.

Ziua Poliţiei Române se sărbătoreşte pe 25 martie , din anul 2002. Ziua în care creştinii sărbătoresc Bunavestire nu a fost aleasă întâmplător pentru că între instituţia poliţienească şi momentul Bunei Vestiri, evocat în Noul Testament ,există o legătură. 

Primele atestări ale Poliţiei  Română datează din vremea lui Neagoe Basarab. Mihai Viteazul este amintit de istorici ca fiind cel care a creat Agia, denumirea veche a Poliţiei. În vremea lui Mihai Şuţu s-a reorganizat pazei Capitalei, s-a decis emiterea primelor acte de identitate şi s-au lat măsuri în ceea ce priveşte reglementarea portului armelor. 

Abia în anul 1806,  organele responsabile cu  paza şi ordinea în Bucureşti au primit denumirea de Poliţie. În vremea lui Tudor Vladimirescu  se acordau scutiri de taxe şi impozite pentru cei însărcinaţi să menţină ordinea publică şi să apere proprietatea cetăţenilor. Atribuţiile poliţiei au fost  extinse prin Regulamentele organice.

Drapelul Poliţiei

În 1822, Grigorie Dimitrie Ghica, a înmânat Agiei , mai exact marelui Agă Mihăiţă Filipescu  un steag galben având pe o parte icoana Maicii Domnului în scena Bunei Vestiri  şi pe alta însemnele Poliţiei. 

Drapelul a fost uitat vreme  de 60 de ani, fiind redescoperit abia  în 1938. Întâmplător a fost readus în actualitate de generalul de jandarmi pensionar Ioan P. Suciu, care a găsit în arhive un document ce atestă preluarea steagului la data de 25 martie 1822.

Reorganizarea poliţiei s-a făcut chiar în timpul Revoluţiei de la 1848. Atunci a apărut  Instituţia şefului poliţiei Capitalei. Pentru prima dată, în 1850, Ghica Vodă a emis  “Cronica poliţienească” care conţinea 158 de articole. Astfel erau stabilite sarcinile “înaltei poliţii” şi "obişnuitei poliţii”, ceea ce a constituit momentul creării primei structuri centrale cu atribuţii în organizarea şi coordonarea activităţilor poliţieneşti. Instituţia a continuat să se reorganizeze în următorii ani. În vremea lui Cuza a apărut  Legea de organizare a poliţiei , iar în 1929  a fost emisă Legea pentru organizarea poliţiei generale a statului  prin care  competenţele organelor de poliţie au fost extinse. 

În vremea regimului Ceauşescu, poliţia s-a transformat în Miliţie. Prin Decretul nr. 25 din 23 ianuarie 1949 s-a înfiinţat Miliţia. După Revoluţie, prin decret, pe 27 decembrie 1989, s-a reînfiinţat Poliţia Română .

Ziua Poliţiei, sărbătorită din 2002

Demilitarizarea poliţiei a  avut loc în anul 2002, fiind o cerinţă  în vederea integrării României în Uniunea Europeană. Profesia de poliţist a fost introdusă în nomenclatorul de meserii din România.

Ziua Poliţiei s-a aniversat iniţial pe 8 iulie, pentru că pe 8 iulie 1929 a fost adoptată de Parlament Legea privind reorganizarea poliţiei generale a Statului, prima lege modernă de organizare a Poliţiei Române. După 2002, Ziua Poliţiei a fost stabilită pe 25 martie.

Mai multe pentru tine:
Stadiul lucrărilor la centura de ocolire Timișoara-Sud. Muncitorii vor lucra de 1 Mai și vor fi liberi de Paști FOTO
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani
Timișoara strălucește în Duminica Floriilor. Explozie de culoare și parfum în oraș FOTO VIDEO
Consecințele hrănirii urșilor la marginea drumului. Șeful Salvamont Argeș: „Nu-ți bate joc de el încurajându-i cerșitul!”
Detalii incredibile din viaţa familiei regale britanice: Regele Charles, considerat „neajutorat” de răposata Regină Elisabeta II. Nici tatăl său nu îl ierta
Dubai va continua planul de extindere a aeroportului Al Maktoum în valoare de 35 de miliarde de dolari
Ce oraș din lume este primul pe listă să fie distrus în cazul unui război nuclear. Documentele au fost declasificate
Firea și-a depus candidatura la PMB însoțită de Ciolacu. Ce mesaj a avut pe tricou și ce i-a transmis lui Piedone
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”